Foto: Hanna Nilsson/SVT

Besparingar på 100 miljoner ska genomföras i Region Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 100 miljoner kronor ska sparas inom Region Kalmar. Bakom det stora underskottet står dels en åldrande befolkning och dels ökade kostnader för hyrpersonal.

Efter många år med god ekonomi och ekonomiskt överskott är det dags att dra i handbromsen för regionen. De ekonomiska prognoserna för 2019 visar på ett underskott på drygt 120 miljoner kronor.

– Det handlar om flera saker. Konjunkturen mattas av, kostnader för läkemedel och köpt högspecialiserad vård ökar. Och ökade kostnader för hyrpersonal under förra året, säger Ingeborg Eriksson, regiondirektör.

Fortsätta arbeta för minskat beroende av hyrpersonal

Hon berättar att all verksamhet inom regionen nu ska arbeta för att hålla nere sina kostnader samtidigt som regionen fortsätter det långsiktiga arbetet med att minska beroendet av hyrpersonal.

– Vi måste ha fokus både på kortsiktig återhållsamhet, men också på att ställa om och jobba på andra sätt. Ett exempel är digitaliseringen som gör att vi kan ställa om och jobba mer kostnadseffektivt.

Upp till varje enskild chef

Exakt hur besparingarna ska göras lämnar hon till respektive chef ute i verksamheten att hantera.

– Jag har full tilltro till att man hanterar det på bästa sätt.

Kan det bli fråga om att exempelvis stänga avdelningar?

– Det är lokala diskussioner. Jag lämnar inga direktiv om att göra si eller så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.