Foto: Göran Johansson, Sydostnyheterna

Betongsugga hindrade räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

En flera hundra kilo tung så kallad betongsugga låg i vägen för Räddningstjänsten i Emmaboda vid en drunkningsolycka i Bodasjön på söndagen. Nu kräver räddningschefen att hindret tas bort.

När räddningstjänsten i Emmaboda på söndagen skulle köra ner till det kommunala badet i Bodasjön för att med sin båt rädda en kvinna som befarades ha drunknat blockerades vägen av en betongsugga som inte gick att rubba.

Istället fick räddningspersonalen bära och släpa sin räddningsbåt de 60 meterna till sjön vilket försenade räddningsinsatsen.

– Den här gången spelade förseningen troligen ingen roll. Vi kom ändå för sent för att rädd kvinnans liv, men nästa gång ett drunkningstillbud inträffar kan det röra sig om sekunder. Då måste vi kunna komma ner till sjön snabbare, säger räddningschefen Hans Erlandsson till Smålandsnytt.

Vandaler förstörde badplatsen

Anledningen till att betongsuggan blockerar vägen är att badplatsen har utsatts för en hel del skadegörelse.

– De tidigare järnbommarna har ryckts upp med kättingar och stranden och gräsmattan har körts sönder med bilar, berättar samhällsföreningens ordförande Dennis Landelius.

Jan Hagström på Emmaboda kommun bekräftar att en liknande betongsugga också finns utplacerad på ett annat kommunal bad som vandaliserats.

Efter helgens tragiska drunkningsolycka kommer räddningschefen att inleda diskussioner med tekniska kontoret och samhällsföreningen i Boda för att ersätta suggorna med en lösning, så att räddningspersonal kan komma snabbare till undsättning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer