Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bevattningsförbud i Västervik påverkar koloniområde i kommunen. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Låga grundvattennivåer tvingar fram bevattningsförbud i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

Det väntas fortsatt vara torrt väder längs den östra delen av Kalmar län. Enligt prognoser från SMHI väntas solsken med temperaturer uppemot 26 grader under hela nästa vecka. Tidigare i veckan införde Västerviks kommun bevattningsförbud.

I Västervik gäller bevattningsförbud sedan måndagen den 20 juni. Enligt Svenskt Vatten har redan 92 kommuner i landet infört restriktioner eller bevattningsförbud.

– Nederbördsmängderna har under de senaste månaderna legat under det normala i norra delen av Kalmar län och i Västerviks kommun. Grundvattennivåerna i både stora och små magasin är under det normala. I Västerviks kommun ser vi en sjunkande trend, främst i våra ytvattentäkter, skriver Västerviks Miljö och Energi i ett pressmeddelande.

Bara vattna med kanna

Sedan 2016 har Västerviks kommun infört bevattningsförbud alla år förutom 2019 och 2021.

Bevattningsförbud i Västerviks kommun Foto: Tobias Keller / SVT

I Västervik finns omkring 150 kolonilotter som drivs av föreningen Västerviks koloniträdgårdar som varit aktiva sedan 1917. Bevattningsförbudet påverkar kolonister som inte längre få vattna med slangen, men att vattna med en kanna är tillåtet.

Men den metoden kan samtidigt vara särskilt jobbigt för äldre personer.

I klippet ovan berättar Liliana om hur torkan påverkar hennes odling av grönsaker.

Det här gäller vid bevattningsförbud

Bevattningsförbudet innebär att dricksvattnet endast ska användas till dricksvattenändamål, det vill säga mat, dryck och hygien. Bevattningsförbud innebär att det är förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till:

  • Vattna växter, gräsmattor via spridare och slang.
  • Tvätta bilen/båt och dyl med slang/högtryckstvätt. 
  • Fylla pooler eller byta ut vatten i pooler där kommunalt vatten används.
  • Vattna fotbollsplaner, tennisbanor och liknande.

Källa: Västerviks kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.