”Det är framförallt till att dricka och till hygien som kranvatten ska användas” säger Linda Westeson vattenhandläggare Länsstyrelsen Kronoberg.

Bevattningsförbud – både vattennivåer och förbrukning påverkar

Uppdaterad
Publicerad

– När folk börjar vattna i sina trädgårdar och fyller sina pooler så kan bevattningsförbudet komma snabbt, säger Linda Westeson vattenhandläggare på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Det är inte nödvändigtvis en längre period av torka och värme som gör att ett bevattningsförbud införs.

Vattenverkens kapacitet

– Det finns två skäl egentligen. Det ena är brist på råvatten, alltså låga vattennivåer och det andra är att vattenförbrukningen går upp, säger Linda Westeson.

Generellt handlar det om en kapacitetsbrist i landets vattenverk. När många samtidigt ökar sin vattenförbrukning klarar helt enkelt inte vattenverken av att leverera på den nivån.

– När befolkningen ökar på en ort, som i till exempel Älmhult, är det svårt att få kapaciteten i vattenverket att räcka till för det ökade vattenbehovet. Den varma sommaren 2018 klarade sig den allmänna vattenförsörjningen i länet ganska väl tack vare allmänhetens goda hushållning med vatten, säger Linda Westeson.

Finns undantag

Det ser olika ut i olika kommuner. I Alvesta kommun menar man att det oftast beror på just lågt grundvatten när bevattningsförbud införs. Det kan variera även inom en kommun där det finns olika vattentäkter.

– Man ska vara försiktig med förbrukningen av vatten och inte slösa med vattnet. Det är framförallt till att dricka och till hygien som kranvatten ska användas, säger Linda Westeson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.