Foto: Pontus Lundahl/TT

Bevattningsförbud i flera kommuner i Kalmar län

Publicerad

Grundvattennivåerna i de stora magasinen är mycket lägre än normalt på Gotland och i delar av Svealand och östra Götaland. I flera av landets kommuner råder nu bevattningsförbud.

På Gotland, i östra Svealand och i nordöstra Götaland är grundvattennivåerna mycket under det normala i de stora magasinen. I delar av östra Götaland och Svealand är grundvattennivåerna mycket under det normala även i de små magasinen. 

Låga nivåer i små magasin påverkar dem som har egna brunnar. Låga nivåer i de stora magasinen kan påverka det kommunala dricksvattnet, även om en stor del av befolkningen får sitt vatten från sjöar och vattendrag och endast en fjärdedel är direkt beroende av grundvattnet. 

Måste regna i månader

För att de stora grundvattenmagasinen ska komma upp i en normal nivå igen krävs det att det regnar betydligt mer än normalt under flera månaders tid. 

Hur viktigt är det att grundvattennivåerna i de stora magasinen kommer upp till en normal nivå? 

-Det är viktigt för att minska risken för problem. Man behöver inte nödvändigtvis komma upp i normalnivån för årstiden, ofta har man marginaler i vattenförsörjningen så att man ska klara varierande nivåer. Men ligger man på låga nivåer har man inga marginaler för att hantera en längre torrperiod, säger Bo Thunholm som är grundvattenexpert på Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Aktuella bevattningsförbud

Det finns olika anledningar till att kommuner inför bevattningsförbud, till exempel låga grundvattennivåer eller kapacitetsbrist i vattenverken. För närvarande råder bevattningsförbud på följande platser i landet: 

Borgholms kommun 

Emmaboda kommun 

Enköpings kommun 

Hultsfreds kommun 

Högsby kommun 

Mörbylånga kommun 

Nyköpings kommun 

Region Gotland 

Sala kommun 

Uppsala kommun 

Älmhults kommun 

Östhammars kommun 

Källa: Svenskt vatten. (TT) 

Låga grundvattennivåer

Sveriges geologiska undersökning (SGU) gör regelbundet undersökningar av hur grundvattentillgången ser ut. 

Nu är nivåerna låga i stora delar av Sverige. Särskilt i mellersta Sverige och på Gotland. För de stora vattenmagasinen, som finns i sandåsar, rullstensåsar och liknande är nivåerna mycket under det normala i Mellansverige runt Mälardalen och på Gotland. 

De stora magasinen fylls på långsamt, ett enstaka regnväder gör inte mycket till eller från. De låga nivåerna nu härrör från torka under ett par år tillbaka. 

De små magasinen, som förser de som har egna brunnar med vatten, fylls dock på ganska snart efter ett rejält regn. Där kan en regnig sommar hjälpa. 

Källa: Sveriges geologiska undersökning, SGU (TT) 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.