Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bevattningsförbud i Högsby och Hultsfred från 1 maj

Publicerad

Högsby och Hultsfreds kommuner kommer att införa bevattningsförbud. Från den första maj blir det förbjudet att vattna med vattenslang eller vattenspridare, tvätta bilen, fasader eller altaner med vattenslang eller fylla pooler.

Förra året vid samma tid såg vattennivåerna bra ut, men den extremt torra sommaren gjorde att nivåerna störtdök och för att inte hamna i samma akuta situation igen så kommer ett bevattningsförbud snart att börja gälla.

Flödena i Kalmar läns vattendrag är till största del normala eller nära normala nivåer. Men trots det förbereder sig kommunerna för åtgärder.

Inte mycket snösmältning

ÖSK Östra Smålands kommunalteknikförbund, där Högsby och Hultsfreds kommuner ingår, har redan nu beslutat om att införa ett bevattningsförbud den 1 maj.

– Förra året så var det ganska höga nivåer och dessutom snösmältning och det har vi ju inte i år. Nivåerna störtdök ju då och nu har vi haft mycket mindre nederbörd under hösten och fram till i dag. Det borde ha fyllts på mer, säger Ann-Sofi Boberg, avdelningschef VA/renhållning i ÖSK.

Förebyggande åtgärder

Nyligen träffades representanter för flera av länets kommuner och Länsstyrelsen i ett regionalt samverkansmöte för att diskutera grundvattennivåer och läget i kommunernas vattenmagasin.

– Vi har ju följt nivåerna hela vintern och även politikerna har bevakat det och det är låga grundvattennivåer och magasinen har inte fyllts på som vi har önskat. De behöver återhämta sig sedan förra torra sommaren.

Information om bevattningsförbudet kommer att läggas på kommunernas hemsidor. Men det är i nuläget svårt att veta hur lång tid förbudet ska gälla.

– Det är tills vidare och beror ju på hur våren och sommaren blir. Förra året tyckte vi att det såg bra ut men då fick vi snabbt gå ut i början av juli med ett förbud. Nu vill vi förebygga så det inte blir så akut, säger Ann-Sofi Boberg.

Troligt förbud även i Vimmerby

I Vimmerby kommun är vattennivåerna normala men var högre förra sommaren och sjönk då drastiskt under sommaren. Med stor sannolikhet kommer ett bevattningsförbud att införas i maj.

I Borghom är magasinen välfyllda men kommunen har alltid bevattningsförbud mellan maj och augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer