Leena Bergkvist, ordförande för bröstcancerföreningen Kronoberg, är en av personerna bakom BH-kuppen i centrala Växjö. Foto: SVT

BH-kupp i centrala Växjö – vill lyfta viktig fråga

Uppdaterad
Publicerad

Oktober är den internationella bröstcancermånaden och det uppmärksammas med 40 BH:ar över Storgatan i Växjö.

– Varje timme får en kvinna besked om bröstcancer. Att uppmärksamma detta på det här sättet tycker vi är ganska häftigt. Men ändå både seriöst och viktigt, säger Leena Bergkvist, ordförande för bröstcancerföreningen Kronoberg i Växjö.

Oktober är den internationella bröstcancermånaden och det uppmärksammas med ett ca 20 m långt rep fyllt med 40 bh:ar som hänger över Storgatan i Växjö. Initiativet har tillstånd, enligt arrangörerna.

– Vi har färgat BH:arna rosa och vi vill nå ut till alla men framförallt till drabbade kvinnor. Ingen ska behöva vara ensam med sin cancer, säger Lenna Bergkvist.

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor, och orsakar näst flest dödsfall bland kvinnor i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Flertalet medlemmar i bröstcancerföreningen Kronoberg har kämpat mot cancer och hjälper idag drabbade kvinnor.

Lyssna på Leena Bergkvists egen historia i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.