Anna Persson är verksamhetsutvecklare på Biblioteksutveckling Blekinge/Kronoberg. Foto: Peter Magnusson SVT

Biblioteken på landsbygden ska bli bättre mötesplatser

Uppdaterad
Publicerad

I Skruv i Lessebo kommun pågår just nu ett projekt som ska göra det lilla filialbiblioteket till en tydligare mötesplats för människorna på orten. Och inspirationen hämtas från Oslo.

– I dag möts besökarna av stora bokhyllor direkt. Det gäller istället att hitta de här låga trösklarna så det blir lätt att komma in i biblioteket, säger Anna Persson som är verksamhetsutvecklare på Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg.

I ett treårigt pilotprojekt med miljonstöd från Kulturrådet ska Biblioteksutveckling i Blekinge Kronoberg få fler unga att besöka biblioteken på landsbygden. Och fokuset har riktats mot lokalernas betydelse.

Norge inspirerar

I samarbete med Hemslöjden i länen ska projektet skapa en mer inbjudande mötesplats på biblioteket. I Skruv kommer man till exempel byta så att barnen får de största lokalerna istället för de vuxna. 

– Vi kommer bygga upp en läktare med kuddar så man kan samla barn för till exempel sagostunder. På väggarna ska vi ha skogen som ett tema. Till exempel har vi beställt en fototapet från orten, berättar Magnus Eriksson från Hemslöjden i Kronoberg. 

Inspirationen hämtas bland annat från ett koncept som finns på flera bibliotek i Oslo.

– Det är många olika läsmiljöer. Mycket kojor och många stora bord att sitta vid. De har dovare färger och jobbar mycket med ljussättning. Det är något som vi måste lära oss här i Sverige, säger Anna Persson.

Försöker lura folk

Vilken roll biblioteken ska ha i samhället har varit omdiskuterat. Kulturjournalisten Marianne Steinsaphir har både deltagit i och följt debatten. 

– Det är bra att man med nya sätt att försöker få unga till biblioteken men jag kan tycka att man försöker lura på folk någonting. Jag tycker egentligen att bibliotek är lite för bra för att behöva luras på, säger Marianne Steinsapir. 

Finns det inte en risk att det blir populistiskt om man gör om för mycket? 

– Om folk känner att det är svårt att hitta till biblioteket så måste vi se till att det blir enklare. I det här projektet hoppas vi hitta nya sätt att få barn att börja läsa, säger Anna Persson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer