Volvos fabrik i Kalmar spelar en viktig roll i den nya dokumentären ”Sveriges mest beundrade man” om Pehr G Gyllenhammar. Bilderna är från 70-talet. Foto: SVT

Kalmars bilbyggare uppmärksammas i ny dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

I den nya SVT-dokumentären om Pehr G Gyllenhammar, ”Sveriges mest beundrade man”, har Volvofabriken i Kalmar en viktig roll.

I dokumentären skildras företagsledaren Pehr G Gyllenhammars uppgång och fall. Han var vd för Volvo mellan år 1971 och 1983. Sedan var han styrelseordförande för Volvo i 10 år till.

Dokumentären finns att se på SVT Play.

Volvos fabrik i Kalmar, som invigdes år 1974, var en viktig del i hur PG Gyllenhammar testade nya metoder för att minska sjukfrånvaron bland Volvoarbetarna och öka företagets lönsamhet. Det löpande bandet togs bort.

I dokumentären intervjuas anställda och det syns bilder inifrån fabriken från olika tillfällen. Dokumentären är gjord av Kristina Hedberg.

Volvo Kalmarverken

  • Fabriken startades år 1974 och tillverkade bilar fram till 1994.
  • Fabriken i Kalmar testade nya arbetssätt och väckte stor uppmärksamhet världen över.
  • Som mest jobbade 1.200 personer på fabriken i Kalmar.
  • En halv miljon Volvobilar tillverkades.
  • Fabriken fanns på det område som i dag kallas Hansa city.

Källa: Östra Småland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.