Christer Holgersson, insatsledare på Värends räddningstjänst. Bilden till höger visar en trafikolycka på E4 strax utanför Jönköping. Foto: SVT

Bilister kör mot färdriktningen för att ta sig förbi olycksplatser

Publicerad

Enligt räddningstjänsten händer det med jämna mellanrum att bilister kör mot färdriktningen på vägen för att ta sig förbi en olycksplats, något som är förenat med livsfara. Nu vill räddningstjänsten varna allmänheten och be om försiktighet i trafiken och respekt för deras arbete vid trafikolyckor.

Senast den 10 april, när en olycka inträffade på riksväg 25, mötte räddningstjänsten bilar som körde mot trafiken. Detta trots att körfälten på vägen var avdelade med staket.

– Jag kan inte nog poängtera att man inte kan ha så bråttom att man kör mot trafiken på en riksväg. Man utsätter sig själv och andra för livsfara, sade Rickard Lundqvist, polisens presstalesperson, i samband med olyckan.

Kör mot rödljus och filmar med mobilen

Rickard Lundqvist berättar också att det inte är helt ovanligt att de får in rapporter om bilister som kör mot trafiken eller på andra sätt kör vårdslöst och farligt i närheten av olycksplatser.

Christer Holgersson är insatsledare på Värends räddningstjänst och han berättar att han sett det hända vid flera tillfällen.

– Det har hänt. Bilister har också kört mot våra rödljus, filmat med sina mobilkameror och ibland kört i diket för att komma förbi, säger han och berättar också att sådan körning kan leda till åtal för vårdslöshet i trafik.

Vad tror du att det beror på att folk trots allt väljer att köra mot trafiken?

– Stressen i samhället kanske, människor som har tider att passa. Vissa kanske vill komma nära och se olyckan. Om vi har möjlighet att stanna och stoppa bilisterna gör vi det med en gång. Finns det risk för att fordon kan köra mot trafiken försöker vi spärra av i båda riktningarna. Men givetvis vill vi också kunna öppna för trafik så fort som möjligt igen, säger Christer Holgersson.

I klippet ovan kan du höra Christer Holgersson berätta om vad han stött på vid olycksplatser och hur man som bilist bör bete sig i närheten av en trafikolycka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer