Magnus Oskarsson, cykelhandlare, Nybro. Foto: Cecilia Broke/SVT

Biltrafik på Storgatan – viktig fråga för Nybroborna

Uppdaterad
Publicerad

Det är många i Nybro som tar upp trafiken på Storgatan som en viktig fråga att lyfta inför valet. Det finns också en hel del åsikter kring de frågor som politikerna tar upp som sina viktigaste valfrågor, nämligen skola och äldreomsorg.

Äldreomsorgen är en fråga som ligger många Nybrobor varmt om hjärtat. I just den här frågan har den politiska majoriteten med centern i spetsen, en rakt motsatt uppfattning än den socialdemokratiskt ledda oppositionen. Som SVT Nyheter Småland kunde berätta igår vill (C) anlita en privat byggherre medan (S) förordar att bygga i kommunal regi.

Tomas Sjökvist är pensionerad lärare. Han är väldigt bestämd i sin uppfattning att kommunen måste vara byggherre för ett nytt äldreboende.

Nybro
Tomas Sjökvist, pensionerad lärare, Nybro. Foto: SVT

– Blir det en privat entreprenör kommer hyrorna att stiga okontrollerat, menar han.

När det kommer till skolfrågan menar Tomas Sjökvist att mindre åldersblandade enheter är bäst och precis som flera andra Nybrobor, förkastar han idén med en stor nybyggd skola som samlar samtliga Nybros högstadieelever, en idé som (S) hoppas kunna få se förverkligad, men som (C) motsätter sig.

Bilfri Storgata

En fråga som politikerna inte lyfter, men som Nybroborna gärna talar om är frågan om en bilfri storgata.

Magnus Oskarsson, cykelhandlare, Nybro. Foto: SVT

Cykelhandlare Magnus Oskarsson vill gärna att biltrafik ska vara tillåten även i fortsättningen.

– Det är bra för handeln, menar han, och inte minst så blir det bättre tillgänglighet för funktionsnedsatta. Det har varit jättesnack om det här på sociala medier. Vad man kan göra är att sätta ut fler farthinder för att sänka hastigheten på hela sträckan.

Handeln dör ut

Gunilla Hagman håller inte med.

Gunilla Hagman, Nybro. Foto: SVT

– Man kan gå den biten, tycker hon. Det är inte så långt.

Något som bekymrar Gunilla Hagman mer än biltrafiken på Storgatan är att handeln i centrala Nybro sakta dör ut. Det finns alldeles för många tomma lokaler.

– Själv försöker jag gynna handeln i Nybro, men det känns som att något måste hända i positiv riktning!

Patrik Selming tycker att politikerna måste värna Nybro som en ort som man kan arbeta i, och inte bara pendla ut ifrån, till exempelvis Kalmar.

Patrik Selming Foto: Cecilia Broke/SVT

– Man måste kunna jobba i Nybro. Kommunen får inte tappa yrkesmässigt hög kompetens, säger han. Det politikerna måste göra är att höja de kommunala lönerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet