En ny lag kommer göra det olagligt att saboterar för blåljuspersonal. Melker Engström, ambulanschef i Västervik, välkomnar lagen. Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Ny lag ger hårdare straff för attacker mot blåljuspersonal

Publicerad

En ny lag ska ge hårdare straff för den som saboterar blåljuspersonals arbete. I Västervik välkomnar ambulanschefen Melker Engström lagen.

Melker Engström har jobbat som ambulanssjukstköterska i 20 år. Under den tiden har han sett hur drogerna breder ut sig i samhället och hur människor uppträder allt mer hotfullt mot ambulanspersonalen.

– Det är i vilken miljö vi än kommer i. Det är inte ett storstadsfenomen, menar Melker Engström.

Ofta hotfulla situationer

Ofta handlar de hotfulla situationerna där patienter eller anhöriga förväntar sig snabbare och mer omfattande vårdinsatser än ambulanspersonalen har befogenhet att erbjuda. Det kan till exempel handla om att man kräver att få åka ambulans för skador där en vanlig bil hade varit ett adekvat transportmedel.

– Vi kanske bedömer att de inte har det behovet. Då uppstår frustration, säger Melker Engström.

Inväntar första domarna

Han har själv ryckt ut till en mordplats där mördaren fortfarande befann sig på platsen. Lagen om blåljussabotage ser han som ett erkännande av ambulanspersonalens utsatta situation.

– Sedan är frågan hur den kommer att tillämpas. Tyvärr måste vi kanske vänta in de första domarna för att se effekten av den. Men jag välkomnar verkligen lagen, säger Melker Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.