Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ser ni hur det gick till när SRF Kronoberg utforskade det nya stations- och kommunhuset i Växjö. Foto: Daniel Marsfeld

Vita käppens dag – här testas nya kommunhuset i Växjö av blinda

Uppdaterad
Publicerad

Hur anpassat är det nya kommunhuset i Växjö för synskadade? Det bestämde sig representanter från Synskadades Riksförbund Kronoberg att ta reda på under fredagen. Betyget blev både ris och ros.

Varje år den 15 oktober, sedan 1964, uppmärksammas Vita käppens dag över hela världen. En dag som belyser självständigheten för blinda och synskadade. Dagen till ära valde en skara från Synskadades Riksförbund Kronoberg att besöka det nya kommunhuset i Växjö.

– Det här var väldigt spontant men vi ville väldigt gärna göra det här och då tänkte vi att det passade utmärkt att göra det på Vita käppens dag, säger Laoko Sardar Abdulla, ordförande för SRF Kronoberg.

Käppen ett viktigt hjälpmedel

Med en helt ny byggnad framför sig var det med stor nyfikenhet som gruppen från SRF Kronoberg klev in genom entrén. Jan Karlsson, ombudsman på SRF Kronoberg, var en av de som tog täten. Han har nedsatt syn och beskrev dagens besök som ett förutsättningslöst test. 

– Kommunhuset är ju väldigt nytt och vi ska helt enkelt testa om vi klarar av att ta oss dit. Om vi väl hittar dit, ska vi ta reda på om det fungerar bra eller om finns det brister, säger Jan Karlsson, ombudsman på SRF Kronoberg, och poängterar käppens betydelse.

Hittade till receptionen

Med hjälp av käppar och markeringar i golvet kunde gruppen navigera sig upp en våning, från stationen på entréplan till kommunhusets reception. När första intrycket av det nya bygget skulle sammanfattas gjordes det med delade känslor.

– Vi hade jättesvårt att samla hela gänget vid rätt ingång. Byggnaden har flera ingångar. Idag har vi två ledsagare med oss, utan dem hade vi kanske inte hittat hit. Kanske kunde man döpa de olika ingångarna till olika namn eller beskriva enklare vilken som är vilken. Men hittills är det positivt i alla fall, vi har pratat med receptionen och hittat markeringarna, säger Laoko Sardar Abdulla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer