I ett öppet brev till ledningen på Kvinnokliniken Kalmar länssjukhus och Regionstyrelsen listas krav för att man ska kunna jobba i Kalmar. Foto: TT

Blivande barnmorskornas krav för att jobba i Kalmar: ”Situationen under all kritik”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ger sig de blivande barnmorskorna på Linnéuniversitetet in i debatten om förlossningsvården. 

I ett brev ställt till bland annat regionråden i Region Kalmar län, listar de krav som ska tillgodoses för att de ska tänka sig att ta anställning på förlossningen i Kalmar. 

Det är avgångsstudenterna som utbildar sig till barnmorskor i Kalmar som har reagerat på dagens förlossningsvård på Länssjukhuset.

I ett öppet brev som de ställt till ledningen för kvinnokliniken på Länssjukhuset och till de högsta politikerna i länet skriver det bland annat att ”Situationen inom förlossningsvården idag är under all kritik” och att ”en förändring är nödvändig”.

– Vi vill visa att problemen inte bara finns i storstäderna, utan även här i lilla Kalmar. Vi vill visa vårt stöd för förändring, säger Anna Lysell en av de barnmorskor som står bakom brevet.

– Jag är inte överaskad av innehållet i brevet efter den debatt det har varit i Stockholm, säger Christer Jonsson (C), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård i region Kalmar län.

Åtta punkter

Studenterna radar i brevet upp åtta punkter som de vill ska infrias för att de ska kunna tänka sig att arbeta på Kvinnokliniken i Kalmar.

– Det är saker som är viktiga för att vi ska kunna jobba här. Vi vill hitta saker saker för att kunna jobba tillsammans för att hitta lösningar, säger Anna Lysell.

Bland annat kräver de minst 36 000 kronor i månaden som ingångslön, kortare arbetsvecka och att slippa att vara tvungna att arbeta treskift.

– Inhyrda bemanningsbarnmorskor kan ställa krav på arbetsförhållanden, men vi som anställda har ingen möjlighet att påverka våra scheman, till exempel, säger Anna Lysell.

När de tidigare tagit upp lönekravet, har svaret från politiken varit att det inte finns pengar, att regionen inte har råd.

– Frågan är: Har regionen råd att förlora oss? Vad är vi värda, om ni vill behålla oss? säger Anna Lysell.

Fortsatt satsning

Det ansvariga regionrådet vill inte diskutera siffror när det gäller lön, men Christer Jonsson poängterar att regionen har satsat på de specialistutbildade sjuksköterskorna i flera år, däribland barnmorskorna. Han menar att de har haft en löneutveckling på 5,6 procent de senaste åren, betydligt mer än genomsnittet.

– Vi tänker fortsätta den satsningen. Personaldelegationen för nu samtal med Vårdförbundet om villkoren för bland annat barnmorskorna. Vi får se vad de samtalen ger, säger Christer Jonsson (C).

Studenternas krav för att arbeta i Kalmar

1. En trygg introduktion till yrket genom ”trygg start-programmet” med 10-12 veckors introduktion och mentorskap så att vi kan utvecklas till kompetenta barnmorskor.

2. En period på minst 6 månader där vi enbart vårdar en födande åt gången och att klinikens strävan skall vara en aktivt födande per barnmorska.

3. Inget tvång till att arbeta treskift, det bör vara frivilligt, för att kunna kombinera vårt yrkesval och samtidigt kunna träffa våra familjer.

4. Arbetstidsförkortning likt den som finns på förlossningen i Varberg med 34h/vecka vid blandad kväll och dagtjänstgöring vore önskvärt så vi hinner återhämta oss mellan våra arbetspass.

5. En ingångslön på minst 36 000, därefter ska individuella ingångslöner sättas utifrån tidigare arbetslivserfarenhet och utbildningar.

6. En god löneutveckling bör införas för att få barnmorskor att stanna kvar på arbetsplatsen. En erfaren barnmorska ska inte tjäna mindre än en nyexaminerad. Det ska löna sig att stanna kvar på en arbetsplats och vi vill se att man investerar i erfarenhet och kunskap.

7. En fungerande sommarbemanning där vi kan ta ut vår semester i lugn och ro utan avbrott, uppskjutande, beordringar eller sms om att komma in på extrapass och dubbelpass för att lösa bemanningen.

8. Möjlighet till kombinationstjänst med 50% på förlossningen och 50% på barnmorskemottagning och att caseload övervägs som arbetsmodell, eftersom det finns god evidens för att det avsevärt förbättrar upplevelsen för våra födande och minskar risken för utbrändhet för barnmorskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.