Eva Kjellander Hellqvist, prefekt på institutionen för musik och bild på Linnéuniversitetet tror att antagningsprov på distans är framtidens sätt att göra det på. Foto: Ida Svensson/SVT

Blivande musiklärare får göra antagningsprov på distans

Uppdaterad
Publicerad

I vanliga fall får studenterna som sökt till musiklärarutbildningen på Linnéuniversitetet åka till campus för att visa sina musikaliska färdigheter för en jury. Det här året får de stanna hemma och göra proven på distans.

Den 15 april är sista dagen att ansöka till höstens kurser och program på högskolor och universitet.

Ansvariga på musiklärarutbildningarna vid Linnéuniversitetet har förberett sig på att de inte kan genomföra antagningsproven som de brukar under coronapandemin.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– I vanliga fall får de presumtiva studenterna åka till campus i Växjö och sjunga och spela för en jury och bli intervjuade här på plats, säger Eva Kjellander Hellqvist, prefekt på institutionen för musik och bild vid Linnéuniversitetet.

Men i år får det bli en annan lösning. Istället kommer studenterna att få koppla upp sig hemifrån och utföra provet på distans inför medlemmarna i juryn.

– De kan välja om de vill sitta hemma i sitt eget vardagsrum eller om de vill låna en lokal av exempelvis ett studieförbund där det finns instrument på plats, säger Eva Kjellander Hellqvist.

Björn Elmgren och Eva Kjellander Hellqvist visar hur det går till att göra ett antagningsprov på distans Foto: Ida Svensson/SVT

En av fördelarna med att genomföra proven på distans är att studenterna inte behöver resa långt, det blir mindre väntetid och det kan kännas tryggare att sjunga och spela i sin hemmiljö.

Björn Elmgren som är lektor i musik med inriktning drama och sitter med i juryn ser både fördelar och nackdelar med det nya sättet.

– En nackdel är att det inte blir ett fysiskt möte, att vi inte får träffa studenterna på riktigt, säger Björn Elmgren.

Eva Kjellander Hellqvist tror att det kan bli aktuellt med antagningar på distans även längre fram.

– Jag tror att det här är framtidens sätt att göra det på. Det här är ett utmärkt sätt att minska resandet på. Vi har studenter från hela Sverige som söker vår utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet