Sju barn fick söka vård, när blixten slog ner i deras läger. Foto: Carl Carlert

Blixten slog ned vid ungdomskollo – sju barn till sjukhus

Publicerad

En blixt slog ned i närheten av ett kollo för ungdomar i Uppvidinge kommun. Sju ungdomar fördes till sjukhus för kontroll, varav tre med lindriga skador.

Vid 14.30-tiden på lördagseftermiddagen slog blixten ner i närheten av Hjärtsjön i Uppvidinge kommun, där runt hundra tyska ungdomar i åldrarna 13-15 år har läger.

Enligt polisen har sju av ungdomarna upplevt någon form av problem efter blixtnedslaget och fick därför skickas till sjukhus, vissa med ambulans.

– Polisen är där för att registrera de som är förda till sjukhus och dokumentera händelsen, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisen.

Ska ha träffat tältet

Enligt SOS Alarms information har blixten slagit ner i själva lägerplatsen.

– Blixten har slagit ner i ett tält och ambulans har varit på plats. Jag kan se att tre personer är avförda med ambulans till sjukhus, säger Malin Pettersson, teamleadare på SOS Alarm.

Lägret beskrivs som en typ av konfirmationsläger där ungdomarna sover i större tält, typ som militärtält.

Lägerledaren: ”Alla torra och glada”

– Vissa såg blixten väldigt nära. Det var en stark ljusblixt och strömmen försvann i lägret. Vi ville vara säkra på att alla mådde bra så några har fått åka till sjukhus, säger Lukas Klette, en av lägrets ledare till SVT.

Han säger att han inte vet exakt var blixten slog ner. Under eftermiddagen samlades resten av ungdomarna i en lada.

– Det är klart en chock när stormen är så nära. Men alla här är torra och glada nu.

Tre lindrigt skadade

Enligt Region Kronoberg har fyra ungdomar förts till vårdcentral och tre med ambulans till sjukhuset i Växjö. De tre är mellan 13 och 15 år och är lindrigt skadade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer