Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spårhunden Sonja har sökt efter den försvunne pojken vid flera tillfällen, och leder bort från Lagan – se SVT:s reporter visa var i klippet. Foto: Spårhundsgruppen, Johan Nilsson/TT

Spårhundsgruppen om sökandet efter 17-åringen: ”Polisen letar på fel ställe”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har lagt stora resurser på att söka i Lagan efter den försvunne 17-åringen i Ljungby. Men Gerd Andersson från den ideella organisationen Spårhundsgruppen menar att polisen sökt på fel plats.

Blodhunden Sonja är specialtränad för att hitta försvunna personer med sitt luktsinne. Kort tid efter att den 17-åriga pojken försvann i Ljungby var Sonja och frivilliga från Spårhundsgruppen ute och sökte efter honom.

”Behöver finkamma området”

Samtidigt har polisens specialtränade hundar markerat på doft i ån Lagan i närheten av Replösabron, vilket har bidragit till att polisen har lagt sina resurser på att leta där.

– Men polisen letar på fel ställe. De borde utvidga sitt sökområde, säger Gerd Andersson, från Spårhundsgruppen till SVT.

För Sonja har följt spår som lett henne längre österut och norrut, genom ett skogsområde, upp mot väg 25.

Efter omfattande dykningar i Lagan, har polisen pausat sitt sökarbete. Men frivilliga fortsätter att leta. Nu i veckan ska Missing People och andra frivilliga ge sig ut på nytt och leta – bland annat i det område som hunden Sonja har visat intresse.

– Vi har varit där uppe flera gånger, men nu behöver vi verkligen finkamma området, säger Gustav Bäck som är engagerad i en facebookgrupp som samlar frivilliga som söker efter 17-åringen.

Nya sök i Lagan

Det är ännu inte känt när polisen kommer återuppta sökarbetet, men när de gör det kommer Lagan vara i fokus på nytt, enligt Robert Loeffel presstalesperson på Polisen.

Men i ljuset av att ni inte hittat något där, borde ni inte utvidga sökområdet?

– Uppgifterna som kommer nu är inte obekanta för oss. Detta är ett försvinnande har haft enorma sökinsatser på en mängd olika håll. Allt detta sammantaget har vi tagit med i efterforskningen, säger Robert Loeffel.

Se mer om Spårhundgruppens arbete och vad hunden Sonja har visat i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunnen 17-åring i Ljungby

Mer i ämnet