Vinnare damklassen Dikesdylning: Maja Sundström. Foto: Jenny Jakobsson

Blött på SM i dikesdykning i Löttorp

Uppdaterad
Publicerad

Vattenbristen på Öland märktes inte av när det under lördagen var dags för SM i dikesdykning i Löttorp.

– Det är mycket vatten i diket i år. Här märks inte torkan av i alla fall, säger Jenny Jakobsson som är en av arrangörerna innan tävlingen drog igång.

För sjunde året var det dags för kanske landets tokigaste tävlingsdag. I Löttorp på Öland snorklades det i diken, charma daggmaskar, och nytt för i år – dra hem en gubbe från krogen. 

I dikesdykningen som är ett Svenskt mästerskap ligger en VM-biljett till Wales i potten. När vi pratade med arrangören på lördagsmorgonen var inga tjejer anmälda, men när tävlingen väl startade på eftermiddagen dök två kvinnor upp för att tävla och en av dem har alltså chansen att få åka på VM i Wales.

Damklassen vanns av Maja Sundström som är sommarboende på Öland och herrklassen togs hem av Fredrik Jakobsson från Kalmar.

– I kroppen kändes det som ”Nu dör jag” men i hjärnan tänkte jag ”det här är kul, nu kör jag” , säger en glad Maja Sundström efter att ha gått i mål.

Gubbsläpning nytt för i år

Förutom dikesdykning tävlades det i maskcharming där du skulle locka upp daggmaskarna ur marken genom att trumma med ett vedträ. Tjurruset som är ett klassisk terränglopp över stock och sten i cirka 5 kilometer. Ny gren i år var den så kallade gubbsläpningen även den hämtad från Wales.

Där tävlar gifta par och gubben som sitter och dricker öl på puben ska släpas hem av frugan över en såpad presenning. 

– Det är lite teater. Frugan drar hem gubben så att han får ta över hemarbetet. Men vår gren är inte lika genusstyrd som i Wales. Vi tillåter vilka par konstellationer som helst och såklart använder vi lättöl, det är ju idrott vi håller på med, säger Jenny Jakobsson från Högby IF.

Svenskarna som genom dikesdykning tar sig till Wales brukar prestera bra. 

– De har tagit både guld och silver. Något år hade vi SM-mästare i simning som testade på diket och tog sig till VM, berättar Jenny. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.