Foto: Karin Ahlgren/SVT

Bluesfestivalen livesänds: ”En ovanlig festival”

Uppdaterad
Publicerad

Mycket talade emot att Mönsterås bluesfestival skulle hållas i år. Amerikanska artister som skulle ha flugits in fick avboka, och någon festival i köpingen var inte möjlig på grund av corona. Då fick arrangörerna tänka om – och tänka digitalt.

Under fredagen roddas det för fullt med förstärkare, högtalare och kameror i stora salen på hotell Munken utanför Mönsterås. På lördagen går nämligen Sveriges största bluesfestival av stapeln, men digitalt. På grund av coronapandemin har festivalarrangörerna fått tänka om – och sen tänka om igen.

– Det svåraste har nog varit att vi har fått planera festivalen tre gånger. I mars trodde vi att vi skulle få hit amerikaner, vi insåg att det inte gick. Sen insåg vi att vi inte kunde ha det på köpingen, utan fick planera för en digital festival, säger Magnus Sjöqvist, arrangör för Mönsterås Blues and roots.

Stort intresse inför

Men att festivalen inte hålls inne i Mönsterås inför en fysisk publik har också sina fördelar:

– Det är mycket mindre praktiskt att ordna. Inte en massa staket, bajamajor, lotteristånd, restaurangtält. Det är lite enklare på det viset, säger Magnus Sjöqvist.

Och förhoppningarna är höga. Festivalen, med dess sex olika blueskonserter under lördagkväll, livesänds på sociala medier och via festivalens hemsida. Intresset inför festivalen har hittills varit rekordstort på sociala medier.

”Ett ljus i mörkret”

Calle Engström, gitarrist och sångare i Mönsterås Blues Band, och en av de som en gång startade festivalen i Mönsterås, tror att den digitala publiken till och med kan bli större än vanligt.

Coronavåren och sommaren har varit en hård smäll för många musiker med många inställda spelningar, säger han.

– På nåt sätt är det ett ljus i mörkret att det här sker faktiskt.

Se hur den digitala bluesfestivalen växer fram i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.