Tack vare systemutvecklaren Bob Nimbe kan text-tv leva vidare. Foto: SVT

Bob på SVT i Växjö räddar ekonomisidorna på text-tv

Publicerad

Text-tv riskerade att gå i graven när en av SVT:s leverantörer slutade att producera sidor för det. Men Bob Nimbe, systemutvecklare på SVT Design i Växjö, hade ett genuint intresse för att själv utveckla formatet. Nu har han tagit fram en lösning som gör att den gamla informationskanalen kan leva vidare.

– Det är ett kul forum. Det är kortfattad enkel information som når många. Och det är en utmaning att göra någonting häftigt på text-tv. Jag tycker om tekniska system och det är kul att vara begränsad för då är det enklare att tänka kreativt i en liten ram, säger Bob Nimbe.

Ekonomisidorna blir kvar

Det var i slutet av januari som en av SVT:s leverantörer som gör färdiga sidor till text-tv slutade att göra dessa. Något som fick konsekvensen att ekonomisidorna riskerade att försvinna. En lösning på situationen fanns på SVT Design i Växjö, där systemutvecklaren Bob Nimbe utvecklade ett eget internt system som gör att SVT nu inte är beroende av externa leverantörer. 

– Vi är ju lite beroende av att de kan leverera färdiga sidor till text-tv. Men eftersom vi nu har tagit fram ett eget internt system så kan vi anpassa det efter olika leverantörer. Så i takt med att olika dataleverantörer inte längre tycker att text-tv är någonting de vill satsa på så kan vi nu tekniskt backa upp det. Och det innebär att vi har kvar ekonomisidorna, säger Bob Nimbe.

I klippet ovan berättar Bob Nimbe om varför text-tv behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.