Christina Johansson är bibliotekschef på Kalmar stadsbibliotek. Foto: SVT

Böcker om stickning stjäls från Kalmar stadsbibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Böcker om stickning blir stulna från Kalmar stadsbibliotek. ”Vi har larmsystem , men bevisligen är det någon som lyckats komma på hur man gör. Det är ganska utstuderat”, säger bibliotekschef Christina Johansson.

Svinnet på böcker om just stickning är ovanligt högt på biblioteket och nu kommer inga fler böcker om ämnet att köpas in.

Intresset för stickning är stort, och det ges ut flera nya böcker som nu alltså inte kommer köpas in. På biblioteket i Kalmar är trycket på böcker om stickning så stort att det bland de stulna böckerna finns ett par på norska, enligt Christina Johansson.

– Lite förvånad är jag allt. Det måste varit någon som inte förstått vitsen med bibliotek. På bibliotek ska man låna böcker, inte stjäla böcker. Jag hoppas att det var en engångsföreteelse, säger hon.

Ledtrådar pekar mot grannland

Stölderna verkar ha skett vid två tillfällen misstänker personalen. Att en bibliotekstjuv inriktar sig på böcker inom ett område är unikt menar Christina Johansson. 

Bland de stulna böckerna finns det ledtrådar som pekar mot ett grannland i väster.

– Flera av böckerna handlade om hur man stickar så kallade lusekoftor, berättar Christina Johansson.

Tyder det på att bibliotekstjuven har norskt ursprung? 

-Nej absolut inte. Det finns nog andra som stickar sådana koftor också.

Bibliotekschefen uppmanar nu tjuven att lämna tillbaka böckerna så att de kan komma till nytta för alla som är intresserade av stickning. Biblioteket skulle även tänka sig att erbjuda bibliotekstjuven en amnesti. 

– Det skulle vi absolut kunna göra. Om det är någon som får dåligt samvete och vill lämna tillbaka böckerna, säger Christina Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.