Vattnet i Berga behöver kokas innan det dricks. Foto: TT

Boende i Berga får fortsätta koka vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Berga i Högsby kommun rekommenderas koka sitt vatten, eftersom det finns misstanke om E. coli-bakterier i vattnet.

Provsvar på om dricksvattnet är säkert kommer tidigast på måndag.

Det var i torsdags efter en ordinarie provtagning som resultatet visade på förekomst av E. coli-bakterier i dricksvattnet i Berga.

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör vatten som misstänks ha förorenats kokas innan det dricks eller används till matlagning, och därför gick uppmaningen ut till alla boende i Berga i Högsby kommun. Totalt rör det sig om mellan 600-700 drabbade hushåll.

Svar tidigast på måndag

Under natten till lördagen har ÖSK (Östra Smålands kommunalförbund) tagit nya vattenprover, men provsvaren kommer tidigast på måndag morgon, och senast på tisdagen. Fram tills dess gäller fortfarande uppmaningen att koka vattnet.

På söndagsmorgonen fick man dock ett förhandsbesked på provet, som inte visar på E. coli, men däremot på vanliga colibakterier.

– Det betyder att vattnet är tjänligt med anmärkning. Men vi håller kvar uppmaningen innan vi får slutgiltigt svar, säger Jens Karlsson, VA-chef på ÖSK.

Ökad klorhalt

Man har även ökat klorhalten i vattnet på vattenverket i Högsby, vilket gör att boende i både Berga, Högsby och Algunnen kommer märka av doft och smak av klor i dricksvattnet.

Det är ännu oklart vad som orsakat den eventuella föroreningen. Först misstänkte man en vattenläcka i Berga men den orsaken har kunnat avskrivas.

– De senaste 10 åren bakåt har vi bara haft ett fall av E.coli-bakterier, i Virserum. Då tror vi att orsaken var mycket regn och ytvatten som tagit sig in i täkten. I det här fallet vet vi att det inte är i täkten, utan ute i ledningsnätet någonstans, säger Jens Karlsson.

ÖSK utesluter inte att det kan handla om ett handhavandefel vid själva provtagningen, eller att vattnet precis vid provtagningsområdet varit förorenat, säger han.

Tarmbakterier

Escherichia coli är en vanlig tarmbakterie hos människor och djur. De allra flesta E. coli-bakterier är harmlösa, men några få varianter kan orsaka diarrésjukdomar. Den viktigaste sjukdomsframkallande varianten är enterohemorragisk E. coli (Ehec).

Mer om E. coli kan du läsa på Livsmedelsverkets hemsida.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.