EU-migranternas inflytt stoppad

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen berättade vi att ett nytt tillfälligt boende för EU-migranter i Kalmar skulle öppna i gamla Salvestaden, men nu har det blivit uppskjutet.

– Det är väldigt frustrerande för det finns ett stort behov av bättre boende för de här personerna. De bor nu i bilar på rastplatser eller utomhus, säger Katarina Borgemo på Stadsmissionen i Kalmar.

Grannar har protesterat

Stadsmissionen har ordnat husvagnar till EU-migranterna att bo i, men för att de ska kunna sköta sin hygien har det också satts upp containerliknande baracker med duschar och toaletter. Nu har det kommit in klagomål från närboende, som inte vill ha barackerna där och innan den frågan är löst kan ingen flytta in.

– Under veckan måste vi hitta en lösning för hur vi ska gör med barackerna. Det pågår diskussioner med grannarna nu, säger Benny Wennberg, förvaltningschef Serviceförvaltningen Kalmar kommun.

Fick inte bo kvar på campingen

Tidigare stod Stadsmissionens husvagnar på den kommunägda campingen Stensö, men den 1 april när campingen öppnade var de tvungna att flytta husvagnarna. Sedan dess har det pågått ett arbete att hitta en annan plats för husvagnarna.

– Det finns en diskriminering mot den här gruppen även här i Sverige inte bara i Rumänien. Nu erbjuds andra att bo på campingen men inte EU-migranter, trots att de inte har någon annan stans att bo, säger Katarina Borgemo.

Men enligt förvaltningschefen Benny Wennerberg har det aldrig varit aktuellt att låta husvagnarna vara kvar på Stensö camping.

– Vi förde ingen diskussion med den nya arrendatorn om husvagnarna kunde stå kvar eftersom vi hade att avtal med Stadsmissionen att husvagnarna skulle vara bort första april, säger Benny Wennerberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.