Bombhundar som tjänstgör vid kärnkraftverket OKG är gamla och sjuka och utgör en säkerhetsrisk, enligt hundföraren. Foto: TT

Larm: Sjuka bombhundar hotar säkerheten vid kärnkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

De tjänstehundar som ska upptäcka spår av sprängämnen runt kärnkraftverket i Oskarshamn har slutat att markera för explosiva ämnen. Bombhundarna uppges vara trötta, gamla och hårt medicinerade.

Hundföraren som varit ansvarig menar att de inte längre är lämpade för uppgiften – och därför har hon slagit larm till polisen och till OKG, som äger kärnkraftverket.

Tjänsten med de patrullerande bombhundarna inklusive hundförare köps in av företaget Maribo med säte i Västsverige, som tidigare även ansvarat för bombhundsverksamheten på kärnkraftverket i Ringhals.

Nu får säkerheten vid kärnkraftverket hård kritik. Det är företagets egen hundförare som slagit larm om situationen, skriver tidningen Barometern-OT som var först med att avslöja nyheten.

Hundföraren Monica Matysiak har själv haft ansvar för tre bombhundar på OKG, bland annat en som är 10 år och som fortfarande används vid kärnkraftverket i Oskarshamn, trots att det i företagets policy står att hundar över åtta år ska pensioneras.

De två andra hon ansvarade för var 8 år och 7,5 år och en av dem har tidigare haft neurologiska problem.

Åt kortison och antibiotika

Hennes äldsta hund hade under hösten problem med höfterna och en hudsjukdom, men när hon bad att få ta hunden till veterinär för att röntgas fick hon nej av sin arbetsgivare, säger hon. I stället fick hunden ta starka mediciner.

– Jag har gång på gång påtalat att det inte är optimalt att ha sjuka hundar i tjänst. de här hundarna har ändå en 40 timmars arbetsvecka och ska söka igenom alla fordon och gods som kommer in. Då måste de vara i toppskick och inte äta mediciner, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Markerar mer sällan för sprängmedel

Normalt ska en bombhund markera när de känner även små fragment av sprängämnen, men under hösten har hundarna bara markerat några få gånger. Tidigare markerade hundarna ungefär varannan dag, enligt Barometern-OT.

Reino Oscarsson har arbetat med att utbilda tjänstehundar i 55 år, han har utbildat personal inom polisen och försvaret och har själv arbetat som konsult åt Maribo. Han lämnade företaget eftersom han ansåg att de använde oseriösa metoder.

– Säkerheten på OKG och Ringhals är ett skämt. Med den största sannolikhet har man inga problem att ta med en bomb in på kärnkraftverken. Sjuka och gamla hundar slutar att markera på grund av svag fysik, säger han till Barometern.

”Kan inte garantera säkerheten”

Trots att hon inte fick tillåtelse att ta sina hundar till veterinär valde hundföraren Monica Matysiak att ta två av hundarna till Läckeby djursjukhus. I journalen, som SVT tagit del av, framgår att veterinären där gjorde bedömningen att både hundarna borde tas ur tjänst. Men trots detta har de alltså fått fortsätta jobba vid kärnkraftverket.

Monica Matysiak har gjort en polisanmälan och en anmälan till länsstyrelsen om brott mot djurskyddslagen och har även anmält situationen till OKG.

”Jag kan inte garantera att något otillåtet inte kommer in på OKG. Har vid upprepade tillfällen skrivit att hundarna är trötta och omotiverade, de borde omgående åka till veterinär. De är allmänt påverkade av antibiotika och de problem som de har haft tidigare. Jag kan alltså inte utföra mitt jobb på grund av sjuka hundar och därför inte utgöra någon garanti att något sprängmedel inte kommer in på OKG” skriver Monica Matysiak i brevet till OKG.

I december blev hon uppsagd från företaget, med hänvisning till arbetsbrist. Det var alltså knappt en månad efter hennes anmälan som gjordes i november.

Maribo tillbakavisar uppgifter

De ansvariga på Maribo tillbakavisar samtliga uppgifter om sjuka, gamla hundar som jobbar för dem på kärnkraftverket i Oskarshamn.

– Det har inte jobbat några hundar någonstans som inte klarar sin uppgift och som inte borde ha arbetat, säger Johan Rosengren, företrädare för Maribo.

Men det finns utlåtande från veterinär och hundfysioterapeut som menar att två av hundarna inte borde jobba som sprängämneshundar.

–  Vi har inte sett några sådana utlåtanden. Vi har blivit besökta av myndigheten för kontroll, och fick inga anmärkningar.

När gjordes den kontrollen?

– Det vill vi inte kommunicera i media.

Maribo vill inte svara på några andra frågor och hänvisar till att man inte kommunicerar via media.

OKG: Litar på företaget

OKG, som äger kärnkraftverket i Oskarshamn säger att de litar på att de sprängämneshundar man anlitat har förmåga att upptäcka farliga ämnen, och att de inte ser skäl till oro för säkerheten på kärnkraftverket efter Barometerns avslöjande.

– Nu ska vi titta om det finns fog för hundförarens påståenden men vi anser att vi får det skydd vi kräver och att arbetet fungerar klanderfritt, säger Anders Österberg, kommunikationschef OKG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.