Thomas Jonsson odlar 25 hektar vallväxter och hela skörden går förlorad om det inte regnar snart. Foto: Ricardo Garcia Canchaya/SVT.

Bonde: ”De två närmaste veckorna avgörande för djuren”

Uppdaterad
Publicerad

Nötkreatur och hästar i farozonen varnar Thomas Jonsson, storodlare av vallväxter i Nybro vars vallskördar ser ut att gå förlorade på grund av torkan.

Tomas Johnsson odlar 25 hektar vallväxter som utgör grunden i basfödan till nötkreatur och hästar.

Stora delar av åkrarna håller på att torka ut och om inte regn faller inom de närmaste dagarna kommer stora delar av skörden att gå förlorad.

Torkan i småland 2018

– Åkrarna börjar se ut som gräsmattorna hemma, det växer ingenting. De två kommande veckorna kommer att bli avgörande för djuren, säger Tomas Johnsson.

Redan nu är det stor brist på foder till kor och hästar. Om skördarna förstörs av torkan kan många bönder tvingas nödslakta sina djur. Foto: Ricardo Garcia Canchaya/SVT.

Första vallskörden i våras håller på att ta slut och om skörden i juli slår fel förvärras tillgången på foder ytterligare. Det kan innebära massdöd för många djur.

– Jag får många samtal från oroliga bönder som har mycket svårt att hitta foder till sina djur. Om skörden slår fel då är det katastrofläge för många bönder som då måste skicka sina djur till slakt om man inte lyckas importera foder från utlandet, säger han.

Hästgårdar i farozonen

Det är inte bara nötkreatur, lamm och svin som skulle drabbas hårt.

Även hästgårdar och hästägare kommer att tvingas att importera dyrare foder och i värsta fall börja skicka hästar för slakt.

– Jag har redan sagt upp hästar på grund av foderbristen och deras ägare kommer att flytta på dem i augusti, säger Björn Olofsson som driver en hästgård i Nybro.

Hans far Johnny Olofsson driver en gård på Gotland och han har redan bestämt sig för att skicka två hästar till slakteriet.

– Det går helt enkelt inte att ha de kvar på gården eftersom jag inte hittar mat till dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan i småland 2018

Mer i ämnet