• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Flera bönder på Öland har fått rutorna krossade av stenar från Trafikverkets nya vägbeläggning. Foto: SVT

Ölandsbönderna kan få ersättning för krossade rutor – men det lär dröja

Publicerad

Upprördheten bland bönder på östra sidan av Öland, där Trafikverket lagt ny vägbeläggning, har varit stor. Maskiner har fått stenskott och många traktorer har fått sina vindrutor krossade. På Trafikverket skriver man att det går att få ersättning för skadorna – men väntetiden är lång.

I slutet av april lade Trafikverket nytt så kallat oljegrus på vägen mellan Stora Brunneby och Torngård på sydöstra Öland, vilket har ställt till en del problem för bönderna där.

– Varje stenskott kostar nära 50 000 kronor att reparera, och självrisken är 10 000 kronor per traktor. Det är fullständigt ohållbart att vi ska behöva betala för att Trafikverket lagt ut billigaste och sämsta tänkbara skit som beläggning på vägen, sa bonden Ola Nilsson till SVT Nyheter Småland förra veckan.

Men kanske behöver inte Ola Nilsson och de andra drabbade betala för sina skador. På trafikverkets hemsida går det nämligen att söka ersättning. Där står:

”Om du har råkat ut för en skada på eller intill en statlig väg kan du ha rätt till skadestånd. En förutsättning är att Trafikverket eller vår entreprenör har orsakat skadan genom vårdslöshet.”

Lång väntetid på grund av hög belastning

– Ja, det går att söka skadestånd för fordon som fått skador på våra vägar, säger Lii Hylander på Trafikverket.

– Det är cirka två månaders väntan på besked, om inte belastningen är för hög.

Är det hög belastning nu?

– Ja. Och därför är det upp till sex månaders handläggning som gäller, säger Lii Hylander.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT följde med Ola Nilsson ut på vägen och fick känna hur gruset sprutade in i hytten. "Man kommer hem med grus i kalsongerna" Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer