Tobias Adersjö (MP), ordförande i miljö – och hälsonämnden. Foto: SVT/pressbild från Växjö kommun

Ansökan om böneutrop har blivit ett arbetsmiljöproblem

Uppdaterad
Publicerad

På Växjö kommun har frågan om böneutrop blivit en arbetsmiljöfråga. Kommunkansliet vill inte utsätta en enskild handläggare för den press och arbetsbelastning som ett utlåtande om böneutropet skulle kunna innebära.

Istället för att en tjänsteman på kommunen ska gör ett utlåtande till polisen kommer det göras av politikerna i miljö – och hälsonämnden. Det var Smålandsposten först med att berätta om.

–I och med att det har kommit in så många mejl och gjort så många inlägg på sociala medier, så ska bedömningen göras av nämnden istället för hos en tjänsteman. Det är en fråga om både arbetsmiljö och arbetsbelastning, säger Tobias Adersjö (MP), ordförande i miljö – och hälsonämnden.

Böneutrop i Växjö

Det enda som nämnden kommer att göra en bedömning av, i sitt utlåtande till polisen, är ljudnivåerna.

– Det är bara ljudnivån som vi bedömer. Vi yttrar oss bara i det som står i miljöbalken och inget annat,  säger Tobias Adersjö (MP), ordförande i miljö – och hälsonämnden.

Nämnden kommer att ta upp ärendet den 27 mars.

Polisen kommer sedan fatta beslutet om böneutrop ska tillåtas. Polisen kommer bland annat bedöma hur det kan påverka den allmänna ordningen och säkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Böneutrop i Växjö

Mer i ämnet