Foto: TT/Arkiv

Borgholms bidrag: drygt 2000 kronor per år

Publicerad

Borgholm är den kommun som betalar minst stöd per invånare till Kalmar kvinnojour – trots att en stor del av de våldsutsatta kvinnorna som sökte hjälp hos kvinnojouren förra året kom just från Borgholm.

Kvinnor från Borgholm stod för majoriteten av övernattningarna på Kalmar kvinnojours skyddade boende förra året, 308 nätter totalt. För detta har kommunen betalt en särskild dygnstaxa.

Men utöver att kommunen ligger i topp när det gäller akuta placeringar är Borgholm den avtalskommun som betalar minst verksamhetsbidrag till kvinnojouren.

– Borgholms socialnämnd befinner sig just nu i en fas av besparing och har haft stora sparkrav på sig. Det innebär att varje sten måste lyftas på, säger Lars Ljung (S), nytillträdd ordförande för socialnämnden i Borgholm.

Betalar för placeringar i skyddat boende

– Sen är det en frivillig verksamhet så det är inget givet att kommunerna ska ge något bidrag överhuvudtaget. Det är ett politiskt val som nämnden har gjort bakåt i tiden att lägga sig på den nivån. Det är en politisk prioritering.

Men ni var en av de kommuner vars kommuninvånare använde kvinnojourens tjänster mest – är det inte rimligt att man betalar mer då?

– Vi betalar om de söker hjälp och får skyddsboende. Så det är ju inte som att vi inte gör någonting.

Sätter in andra åtgärder för våldsutsatta

En annan orsak att man valt att ligga på en låg nivå är att kommunen har andra åtgärder för våldsutsatta kvinnor, säger Lars Ljung. Exempelvis platser på HVB-hem och hyreslägenheter i andra kommuner.

– Det är viktigt att ha klart för sig att det finns andra åtgärder som kommunen kan göra. Kvinnojouren står för en åtgärd. Så det är inte så att frågan i sig är lågt prioriterad, säger Lars Ljung (S).

Men 2000 kronor i verksamhetsbidrag, tycker du att det räcker?

– Det är klart att det inte räcker, det förstår jag också. Jag kan väl inte säga annat än att vi får diskutera vår nivå i nämnden. Det har kommit in en ny ansökan så vi har det framför oss, så då får vi fundera på om det är en skälig nivå eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.