När SVT var på plats vid dricksvattentäkten i december hittades misstänkt gödsel nära kanalen. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Gödselspridning nära kanal – där tar Borgholm Energi dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

Borgholm Energi genomför regelbundna provtagningar av vattnet i dricksvattentäkten i Lindby. Därmed anser man det säkert att fortsätta ta dricksvatten från vattentäkten vid vilken det i slutet av förra året upptäcktes gödselspridning.

Nyligen polisanmälde länsstyrelsen i Kalmar fyra markägare på Öland för miljöbrott efter upptäckten av gödselspridning nära infiltrationskanalen för dricksvatten i Lindby på Öland.

För ett år sedan gjorde också Borgholm energi upphåll i att hämta dricksvatten från kanalen på grund av att nitratvärdena var för höga.

– Nu har värdena gått ner. Det kan så klart vara så att de kommer stiga igen, men det upptäcker vi i så fall i de prover vi tar varje vecka, säger Tina Pile, chef VA produktion och fjärrvärme på Borgholm energi.

Flera typer av bakterier

Hon ser ingen risk att kontaminerat vatten skulle kunna smita mellan proverna.

– Vi tar prov för flera olika typer av bakterier och upptäcks något får vi en varning och kan stänga av den brunnen som misstänkts vara smittad. Inget smittat vatten passerar vattenverket.

I samband med att länsstyrelsen anmält markägarna för miljöbrott framkom också att flera av dem inte kände till hur nära vattnet de får sprida gödsel.

– Vi är inte deras tillsynsmyndighet. Jag hoppas att de som sköter den biten håller koll. Vi håller koll på att vi kan producera vatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer