Borgholm måste bygga vallar mot höjda havsnivåer

Publicerad

Framtida höjningar av havsvattennivåerna påverkar dagens samhällsplanering. I Borgholm på Öland vet man redan nu att man kommer vara tvungen att bygga skyddsvallar för att inte Östersjön ska komma att skada byggnader.

– Vi vet inte när, men vi vet att vi kommer vara tvungna att bygga skydd mot havsvattenhöjningar, säger Leon Hansson som är samhällsplanerare i Borgholms kommun.

I dagsläget finns det inte något direkt hot, men när man tittar framåt mot år 2100 finns det stora farhågor om att havsvattennivåerna ska ligga på en högre nivå än idag.

”Kommer översvämmas oftare”

Detta innebär att samhällsplanerare längs låglänta kuster i södra Sverige måste förhålla sig till det.

– Riskerna på 20 eller 30 års sikt är inte så stora för Borgholms tätort, men vi ser att längre bort så kommer det att översvämmas oftare. Vi kommer att behöva bygga skydd. Så är det. För Borgholms stad kommer vid högvatten att översvämmas, därför måste vi bygga skydd, säger Leon Hansson.

Bygga vallar

På en del platser i kommunen handlar det om att bygga vallar. Borgholms kommun har mycket kust längs Östersjön, och stora områden skulle kunna hamna under vatten.

Det handlar också om att i stadsplaneringen se till att samhällsviktiga byggnader, som skolor eller vattenverk,  byggs tillräckligt högt upp jämfört med havet att de inte ska hotas eller riskera att översvämmas.

– För samhällsviktiga byggnader handlar det om fyra meter över havsvattennivån enligt riktlinjerna för Borgholm, säger Leon Hansson.

Hur allvarligt är det?

– Det är särskilt svårt här i södra Sverige där vi inte har någon, eller endast en liten landhöjning som kompenserar för havsvattenhöjningar. Och det är svårt att veta exakt hur det kommer att drabba oss, men i samhällsplaneringen så handlar det om att ta höjd för kommande förändringar och se till att vi inte bygger in problem i den bebyggda miljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.