En reklamkampanj ska locka turister att bosätta sig permanent i Borgholm, berättar Ilko Corkovic (S). Foto: SVT

Borgholm vill locka turister att bli bofasta

Uppdaterad
Publicerad

Nu satsar Borgholm på att locka öns turister att bosätta sig i kommunen permanent.
– Pandemin har visat att det går att bo här, att det finns schysst uppkoppling och att det går att jobba på distans, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S).

I veckan har Borgholms kommun lanserat en reklamkampanj som ska locka turister och delårsboende på ön att permanent bosätta sig i kommunen.

– Vi har fått indikationer på att fler funderar på att flytta till oss och intresset för kommunen har ökat. Inte minst under pandemin då sommarhusägare har vistats hos oss under längre tid än de brukar, säger Ilko Corkovic (S).

I kampanjen intervjuas bland annat personer som redan valt att gå från delårsboende till permanentboende i kommunen. Även kommunens höga placeringar i skolresultat och tryggshetsundersökningar används för att locka till sig turisterna.

Bråttom att folkbokföra sig

Om man funderar på att bosätta sig permanent i kommunen vill kommunen helst att man ska byta folkbokföringsadress innan 1 november. Det är nämligen brytpunkten som bestämmer i vilken kommun man kommer beskattas nästa år.

I genomsnitt tillför varje ny invånare 57 000 kronor i skatteintäkter till kommunen årligen.

– Vi vill växa och få mer pengar i kassan så att vi kan satsa ännu mer på olika projekt och utvecklas, säger Ilko Corkovic (S).

Kortsiktig kampanj

Kampanjen som nu rullas ut i tidningar och på social medier ska informera och inspirerar de som funderar på att bli ölänningar på heltid. 40 000 kronor har kommunen lagt på kampanjen som kommer pågå till månadsskiftet.

– När kampanjen är slut kommer vi utvärdera och se om vi har blivit fler. Även om det bara är en person till så kommer det betala för kampanjen, säger Ilko Corkovic (S) och fortsätter:

– Det här är en väldigt kortsiktig kampanj. Vi kommer jobba med det här på lång sikt också. Målet är att bli större, säger Ilko Corkovic (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer