Foto: Rikard Berglin

Brand i bilskrot spred giftig rök

Uppdaterad
Publicerad

Det började på lördagseftermiddagen att brinna i en bilskrot i Påryd i Kalmar kommun. I huset fanns bland annat bildäck som orsakade giftig rök, och räddningstjänsten uppmanade personer i området att hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation. Vid 19-tiden meddelade SOS att faran var över.

Byggnaden på industrigatan i Påryd innehåller bildemontering och bilverkstad, och det bolmade ut svart rök då räddningstjänsten kom till platsen, berättade Magnus Andersson, larmoperatör vid trygghets- och larmcentralen i Kalmar.

I det brinnande huset fanns bilar, däck och drivmedel och röken från brinnande bildäck är giftig att andas in. Därför gick SOS ut med en varning.

– Vi har gått ut med att man i området ska hålla sig inomhus och stänga fönster och dörrar och även ventilation, sa Magnus Andersson strax innan 17 på lördagen. Men två timmar senare kunde den varningen blåsas av.

Orsaken ännu inte känd

Inga personer skadades i samband med branden, som startade vid 16:30 på lördagen. Polisen kunde senare konstatera att det var arbete med en vinkelslip som startat branden.

– Det finns ingen misstanke om brott utan det var en ren olyckshändelsen, säger P-O Jansson vid polisen i Kalmar.

Pågår under kvällen

Eftersläckningsarbetet pågick under hela lördagskvällen och natten. På söndagsmorgonen pyrde det fortfarande på platsen och räddningstjänsten bevakade platsen under dagen.

En byggnad blev totalförstörd i branden men räddningstjänsten lyckades stoppa branden från att sprida sig till intilliggande fastigheter. I klippet nedan hör du Mattias Sonesson, yttre befäl vid Kalmar brandkår, berätta om branden.

Foto: Helmuth Petersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.