Foto: Räddningstjänsten Hultsfred

Brand på balkong i Hultsfred spred sig in i huset

Uppdaterad
Publicerad

Vid två-tiden på natten började det brinna på en balkong i ett flerfamiljshus i Hultsfred. Branden spred sig in i väggen och upp mot taket och släckningsarbetet blev omfattande. Ingen person kom till skada vid händelsen, som är rubricerad som allmänfarlig vårdslöshet.

– När vi kommer till platsen så konstaterar vi att det har börjat på balkongen och sedan gått in i väggen och upp mot taket, säger Ulf Bowein, räddningschef i beredskap, till SVT Nyheter Småland.

Arbetet med att säkerställa att det inte finns någon glödbrand kvar i byggnaden pågick under hela morgonen.

– Vi har varit tvungna att ta bort delar av yttertaket på en utbyggnad, revetering och sågar just nu upp golvbjälklaget för att för att säkra att det inte finns någon brand kvar i byggnaden. Glödbränder kan ligga kvar länge och blossa upp när de får syre, säger Ulf Bowein.

Väcktes av brandvarnare

Huset har tre våningar och tre lägenheter. Skadorna är värst i den mellersta lägenheten där branden började men även de andra lägenheterna har skadats av släckvatten. Orsaken till branden är ännu oklar. Polisen har varit på plats och hållit förhör med de boende, som alla klarat sig helt utan skador.

– Det som är positivt med insatsen är att det en brandvarnare som väckte de boende, annars hade det kunnat gå riktigt illa. En av de boende påbörjade också släckningen med en handbrandsläckare innan vi kom till platsen, säger Ulf Bowein.

Släckningsarbetet avslutades vid 8-tiden på onsdagsmorgon.

– Nu lämnar vi över till fastighetsägaren att fortsätta att hålla koll, säger Ulf Bowein. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.