Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under torsdagen lyfter brandflyget i Växjö. Foto: Frida Lindhe / SVT

Extra brandflyg sätts in – spanar efter rök i värmen

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna råder det hög brandrisk i skogarna. Länsstyrelsen i Kronberg har bestämt sig för att sätt in extra brandflyg över hela länet. SVT Nyheter Småland följde med ett av planen, som lyfte från Växjö.

– Alla indikatorer är illröda så därför ska vi upp och spana, säger Per-Åke Persson som är brandflygssamordnare i Kronobergs län.

Brandflyg är en del av beredskapen om det skulle börja brinna. På höga höjder kan man snabbt upptäcka rök och informera räddningstjänst.

– Det är väldigt effektivt därför att vi täcker snabbt stora områden, vi ser över en stor yta när vi väl kommer upp och vi kan snabbt förflytta oss mellan olika områden, säger Per-Åke Persson.

Följ med upp i luften

Per-Åke Persson berättar att de kommer flyga under torsdagen, om de ska fortsätta efter det är det Länsstyrelsen Kronoberg som bestämmer.

SVT Nyheter Småland fick följa med brandflyget upp i luften, se bilder från spaningsuppdraget i klippet ovan. Foto: Ricardo Garcia / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet