Lasse Eriksson satt med som spanare och navigatör under brandflygets södra förmidagspatrull. Foto: Tindra Englund

Brandflyget oumbärligt i torkan

Publicerad

För att räddningstjänsten ska ha en chans att upptäcka och hitta de många bränderna flyger brandflyget nuförtiden dubbelt så mycket som en vanlig sommar.

De flesta av helgens bränder i norra Kalmar län tros ha startat i samband med det åskoväder som drog in under lördagen. Hans Gerremo, länsflygchef för den frivilliga flygkåren i Kalmar län, var själv uppe i luften och såg hur det började ryka.

– Det var extremt, jag har aldrig varit med om dess like. Blixtarna slog ned från molnen och på flera ställen började det ryka bara några sekunder efter, säger han.

För räddningstjänsten på marken är brandflyget en viktig resurs. De kan lokalisera bränder på flera mils avstånd, bedöma storleken uppifrån, se vart närmaste vattendrag finns och hur man på bästa sätt tar sig fram till branden.

– Vi var på sex bränder på bara en timme. Eftersom det är så extremt torrt så tar det sig snabbt och sprider sig, säger Hans Gerremo.

Hans Gerremo är Länsflygchef för den frivilliga flygkåren i Kalmar län. Foto: Tindra Englund

En extremsommar

I vanliga fall patrullerar de länet en gång per dag under brandsäsongen och flyger då två rundor. En över södra delen av länet och en över norra delen av länet. Men eftersom sommaren 2018 hittills har varit så extremt torr patrullerar flyget nu två gånger per dag och gör totalt fyra rundor över länet.

– Den här sommaren har varit helt extrem och vi har aldrig flugit så mycket som i år. Vi är uppe i fyra hundra timmar och jag räknar med att vi kommer att komma upp i mellan 500 och 600 timmar totalt.

Foto: Tindra Englund

Tufft även för den frivilliga flygkåren

Han medger att det ibland kan vara frustrerande att brandflyget inte har möjlighet att själva släcka bränderna precis när det startar. Men Hans Gerremo tycker att samarbetet med räddningstjänsten fungerar bra och att de kompletterar varandra.

– Vi ser ju som en fågel uppifrån väldigt väl rökpelare på flera mils håll och vi är uppe 7-8 timmar per dag.

Brandplanet flygs av frivilliga flygkåren och deltar gör flygare från klubbar på Öland, Kalmar, Hultsfred och Västervik.

– Det har varit tufft för oss men vi har haft både piloter och besättning hela tiden, säger Hans Gerremo.

Lasse Eriksson och Hans Gerremo är två utav av de flygare i den frivilliga flygkåren som hjälper till och bemannar brandflyget. Foto: Tindra Englund

Frivilliga flygkåren

* Oftast flyger brandflyget på cirka 500 meters höjd, men vid behov kan man gå ner och spana så lågt som på 150 meters höjd.

* Vid god sikt kan brandflygets besättning upptäcka bränder på upp mot åtta mils avstånd.

* FFK, Frivilliga Flygkåren i Kalmar län, brandflyg, organiseras av fyra flygklubbar; Kalmar FK, Ölands FK, Västerviks FK samt Hultsfreds FK.

* Allt jobb av piloter och spanare görs på frivillig basis. Flygklubbarna får betalt per timme för flygplanskostnader och för den spaning som genomförs.

* Besättningen har hela tiden kontakt med SOS och rapporterar vid upptäckter av bränder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.