Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter cirka fyra timmar kunde polisen riva avspärrningsbanden i Växjö. Foto: SVT

Pulverlarmet avblåst i Växjö och Kalmar – var ofarligt ämne

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen startade rättegången om Teleborgsmordet i Växjö, men det blev en stökig första dag. Ett brev med okänt pulver skickades till till Länsstyrelsen vilket stoppade all verksamhet i byggnaden. Men pulvret visade sig efter några kaotiska timmar vara ofarligt.

SVT:s reportrar Kajsa Oscarson och Ricardo Garcia var på plats i Växjö tingsrätt för att bevaka rättegången. Intresset har varit stort, och mängder av folk var på plats för att lyssna. Men vid 10-tiden fick alla lämna då larmet gick.

Det visade sig handla om ett misstänkt farligt föremål i länsstyrelsens lokaler, som ligger intill tingsrätten. Någon typ av brev med pulver hade skickats med brev.

– Det vi vet är att vi fick in larm från Länsstyrelsen i både Växjö och Kalmar med några minuters mellanrum, Filip Annas, presstalesperson.

Polisen lämnar platsen

Hela byggnaden med både tingsrätt och länsstyrelse evakuerades, och gatorna runt omkring spärrades av. I fyra timmar pågick insatsen, men strax efter 14-tiden kunde polisen häva avspärrningarna efter att de bedömde pulvret som ofarligt.

– Vi har bedömt innehållet som ofarligt och kommer lämna platsen inom kort. Exakt vad för innehåll det var har jag inga uppgifter om men det är konstaterat att det var ett brev med ofarligt pulver som hade skickats, säger Filip Annas, polisens presstalesperson.

Även i Kalmar utrymdes Länsstyrelsen efter hot om pulverbrev. Foto: Helmuth Petersson

Larmet kom in till Länsstyrelsen i Växjö klockan 10.03 och fyra minuter senare larmade länsstyrelsen i Kalmar.

SVT:s reporter Kajsa Oscarson på plats utanför länsstyrelsens lokaler.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningsstjänsten delar ut filtar till människor som nu fryser ute på gatan. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.