Brandmännen från Kalmar län ska hjälpa till i släckningsarbetet i Älvdalen fram till måndagen. Foto: Magnus Skyttemo.

Mobiliserar mot branden i Älvdalen

Uppdaterad
Publicerad

14 stycken brandmän från olika brandstationer i Kalmar län åker mot Älvdalen som drabbas av en mycket omfattande skogsbrand.

– Det är en skräckblandad förtjusning vi åker upp. Vi har ingen erfarenhet av så pass stora insatser men det känns bra att hjälpa till. Vid ett annat tillfälle kan det vara vi som behöver hjälp, säger Magnus Skyttemo från räddningstjänsten i Mönsterås, befäl för den brandstyrka från Kalmar län som åker mot Älvdalen under torsdagen.

Under torsdagen samlas brandmän från Hultsfred, Nybro, Torsås, Emmaboda, Högsby, Mönsterås och Västervik utanför Linköping för att åka i samlad trupp upp till Älvdalen, där en mycket omfattande skogsbrand rasar.

Branden sprider sig just nu mot ett skjutfält och en granat har exploderat under torsdagsförmiddagen.

Åtta helikoptrar vattenbombar branden och de småbränder som uppstår, skriver Älvdalens kommun på sin hemsida.

– Vi vet inte vad vi ska förvänta oss men vi är förberedda på mycket hårt arbete. Vi kommer att få mer information när vi kommer till Älvdalen, säger Mangus Skettemo.

Brandstyrkan består av 14 brandmän, fem släckfordon och en tankbil.

Beredskapen i Småland ska inte påverkas

Enligt en unik enkätundersökning från Brandmännens riksförbund saknas 40 deltidsbrandmän i Kalmar län. Vimmerby räddningstjänst har uppmärksammat stora och långvariga problem med att rekrytera brandmän.

Den samlade brandstyrkan på väg till Älvdalen ska dock inte påverka beredskapen i länet, menar Magnus Skyttemo.

– Länsstyrelsen tillsammans med räddningstjänsten har plockat brandmän från olika stationer och beredskapen ska inte påverkas om det skulle hända något hos oss, säger han.

Växjö redo skicka styrkor till Ljusdal

Kronoberg, Skåne och Blekinge län har fått en begäran från Gävleborgs län för att hjälpa till i Ljusdals kommun, som också drabbas av en omfattande skogsbrand.

– Vi är på tårna och kan bistå med personal när som helst. Just nu har Skåne län skickat en brandstyrka på 20 brandmän som ska vara där i två veckor. Om det fortsätter brinna med samma intensitet om två veckor är vi beredda att åka upp och hjälpa till i släckningsarbetet, säger Nellie-Kim Millbourn, räddningschef i beredskap vid Värends räddningstjänst i Växjö.

20 000 hektar skog har brunnit

Enigt de senaste uppgifterna från bland annat MSB har över 20 000 hektar skog brunnit. Bränderna i Gävleborg, Jämtland, Dalarna och Norrbotten är större än branden i Västmanland 2014 som då ansågs vara den värsta branden i Sverige sedan 50-talet.

Skogsbränderna har hittills förstört skog till ett värde av ungefär 600 miljoner kronor, enligt Skogsstyrelsens beräkningar. Det rör sig sammanlagt om uppskattningsvis 2 miljoner kubikmeter skog, skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.