Chefläkare Anna Michaëlsson på Västerviks sjukhus beklagar 12-åringens död. ”en orsak är vårt sjukhus brist på doktorer.” Foto: Landstinget Kalmar län/SVT

Dröjde med kallelse – 12-årig hjärtsjuk dog

Uppdaterad
Publicerad

Brist på läkare. Oförmåga att prioritera rätt. Det var skälen till att en 12-årig flicka med hjärtfel inte kallades till uppföljning efter en operation och dog.

SVT Nyheter Småland har tidigare rapporterat om den 12-åriga flickan som avled på Västerviks sjukhus. Hon hade opererats för hjärtfel i Lund och dog till följd av komplikationer.

– Det är oerhört beklagligt, säger chefsläkare Anna Michaëlsson på Västerviks sjukhus till SVT Nyheter Småland.

Kallelse uteblev

Flickan, som hade ett medfött hjärtfel, fick en ny hjärtklaff i maj förra året. Hon kallades på kontroll två veckor efter operationen på Västerviks sjukhus. Då fanns inget att anmärka på.

Flickan och hennes föräldrar fick besked att ett ny ultaljudsundersökning skulle genomföras tre månader senare. Någon kallelse dök aldrig upp. Inte heller när föräldrarna hörde av sig till sjukhuset.

”Nonchalant”

I januari, ett drygt halvår efter operationen, brast den nya hjärtklaffen och 12-åringen avled. Föräldrarna anmälde sjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och nu är sjukhusets interna utredning klar.

– Uppföljningen har försenats, säger chefsläkare Anna Michaëlsson.

Föräldrarna har kallat sjukhusets hantering för nonchalant, vad tänker du om det?

– Det är jättetråkigt.

”För få doktorer”

Enligt Anna Michaëlsson är brist på doktorer en orsak till att uppföljningen försenades.

– Vi har två barnhjärtdoktorer på Västerviks sjukhus. Det är för få enligt den analys som gjorts. Vi måste utbilda fler.

En annan orsak är att det gjorts fel prioriteringar.

– Flickans ärende skulle haft hög prioritet. Hennes uppföljning skulle kommit före mindre allvarliga saker som barnläkarna sysslar med, säger Anna Michaëlsson på Västerviks sjukhus.

Från landstingets pressmeddelande

”Första kontrollen efter operationen var utan anmärkning men den andra kontrollen försenades. Hade den utförts hade sannolikt avvikande fynd som tillkommit upptäckts vid undersökningen av hjärtat.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.