Ännu en sommar med brist på sjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Det blir minst lika stor brist på sjuksköterskor i de tre smålandslänen i sommar som det var förra året.

Kommuner och landsting hade svårt att klara vården förra sommaren och nu ser det ut att bli precis likadant – eller värre – i år.

-Som jag ser det är bemanningen hos oss densamma den här sommaren. Vi har för lite folk och får jobba med en sjuksköterska istället för två eller i tre i vanliga fall, säger Helena Edlund, sjuksköterska på Öxnebacka äldreboende i Huskvarna.

Fixa och trixa

En rundringning till Vårdförbundet i de tre smålandslänen visar att landstingen och kommunerna måste fixa och trixa för att få det att gå ihop.

Man försöker med bemanningsföretag, undersköterskor får göra sjuksköterskornas uppgifter, pensionerade sjuksköterskor får göra comeback, det ska utgå extra ersättning till dem som skjuter på sin semester till hösten, avdelningar stängs och man har snävare bemanning under en längre tid.

På Öxnebacka äldreboende tar man bland annat in sjuksköterskestudenter.

Studenter ersätter

– De är oftast jätteduktiga, men de kan ändå inte helt ersätta en färdigutbildad sjuksköterska, säger Helena Edlund.

I Landstinget i Jönköpings län är man framförallt i stort behov av röntgensköterskor och barnmorskor, också i Kalmar är bristen på röntgensköterskor akut och i Kronoberg beskriver man det som ett väldigt ansträngt läge inför sommaren.

Gemensamt för alla tre länen är att det är väldigt svårt att  få personal till äldreomsorgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer