Trots ökad hotbild – brister i tillsynen av kärnkraftverk

Tillsynen av svenska kärnkraftreaktorer brister, slår Riksrevisionen fast i en granskning. Trots skärpta säkerhetskrav efter Fukushima-katastrofen 2011 och ökad risk för terrorattacker görs inte tillsyn i den utsträckning som regeringen och riksdagen efterfrågat.

En förvärrad hotbild vad gäller intrång och terrordåd har ökat kraven på säkerheten kring svenska kärnkraftverk. Därmed ökar även kraven på tillsynen av att det fungerar som det ska, enligt Annelie Jansson Westin, projektledare på Riksrevisionen.

– Det är ju ingen tvekan att det finns ökade yttre hot. Det vet ju alla, hur världen ser ut, säger hon till TT.

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har vid flera tillfällen bett om – och fått ökade anslag. Men nu visar Riksrevisionens granskning att pengarna inte använts.

– Myndigheten utför inte den tillsyn som det finns ekonomiskt utrymme för, säger riksrevisor Ingvar Mattson i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen är även kritisk till att regeringen inte agerat kring att Strålsäkerhetsmyndigheten inte använt alla pengar de fått, eller informerat riksdagen om det.

Svårt att rekrytera

När Riksrevisionen har bett Strålsäkerhetsmyndigheten att förklara varför de inte använder hela sitt anslag för tillsyn har myndigheten bland annat hänvisat till att det har varit svårt att rekrytera den specialistkompetens som behövs, uppger Annelie Jansson Westin för TT.

– Just att få tag på rätt kompetens verkar ha varit ett problem, säger hon.

Riksrevisionen granskning landar i en rad rekommendationer. Bland annat att regeringen bör se till att SSM faktiskt genomför den tillsyn av kärnkraften som har efterfrågats och som myndigheten har fått ekonomiskt utrymme att göra.

Dessutom vill revisorerna se att regeringen informerar riksdagen om hur de ökade anslagen till kärnkraftstillsynen som har gjorts faktiskt har använts och vad det har inneburit att anslaget inte utnyttjats fullt ut.

Regeringen styr myndigheten

Annelie Jansson Westin säger till TT att Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och regeringen delar ansvaret för att tillsynen inte fungerar som den ska.

– Jag tycker nog att båda har ett ansvar för det här, säger hon.

– Regeringen har ju till uppgift att styra sina myndigheter och då kan man ju tänka att de ska se till att den tillsyn de har efterfrågat faktiskt utförs. Men samtidigt är det ju upp till SSM att när de har begärt mer medel faktiskt använda det.

Sex reaktorer kvar om två år

Visa

Två kärnkraftsreaktorer i Oskarshamn har tagits ur bruk på senare år, vilket innebär att Sverige i dag har åtta reaktorer kvar. För dörren står även beslutad avveckling av två av fyra reaktorer i Ringhals 2019–2020.

Om drygt två år kommer Sverige att ha sex reaktorer fördelat på tre kärnkraftverk: Forsmark 1, 2 och 3, Oskarshamn 3 och Ringhals 3 och 4.

Utöver de tre kärnkraftverken finns ytterligare ett antal kärntekniska anläggningar i landet, som kärnbränslefabriken Westinghouse som ligger i Västerås, Studsvik utanför Nyköping, som hanterar låg- och medelaktivt avfall, samt det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab, i Oskarshamn.

Källor: Strålsäkerhetsmyndigheten, Sweco

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer