Den snabba smittspridnigen på Ljungnässkolan i Mönsterås berodde sannolikt på utbrott av den brittiska virusmutationen, visar preliminära analyssvar. Foto: SVT/Arkiv

Brittisk mutation tros ligga bakom skolutbrott i Mönsterås

Uppdaterad
Publicerad

Ljungnässkolan i Mönsterås såg i mitten på februari en explosionsartad utbrott av covid-19 bland personal och elever, och utbrottet bedöms vara ett av de största på en skola i Sverige. Nu visar analyssvar att de smittade högst sannolikt smittats av den brittiska virusmutationen. Något som enligt smittskyddsläkaren förklarar varför utbrottet eskalerade så snabbt.

– Vi har nu fått preliminärsvar på en tredejdel av proverna och där ser det ut som att det i de flesta fall rör sig om den brittiska varianten. Det stämmer väldigt väl med hur utbrottet betett sig och vi misstänkte vi ganska tidigt, säger Lisa Labbé Sandelin till SVT.

– Det som stuckit ut är att det gått så snabbt. Det är så många som blivit smittade och det drabbar både personal och elever i stor utsträckning. Tidigare utbrott på skolor har varit i mindre skala och oftare bara hos personalen, säger hon.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Ovanligt med många smittade barn

Det som framför allt varit uppseendeväckande är att så många yngre barn smittats på skolan, något som man inte kunnat se hända i denna omfattning innan under pandemin.

– Jag har haft en dialog med Folkhälsomyndigheten kring detta. Det man säger hittills är att det framför allt rör sig om att den här varianten (den brittiska reds anm.) är mer smittsam, och mer smittsam i alla åldrar. Det finns inget idag som talar för att det skulle vara farligare att få den brittiska varianten, säger Lisa Labbé Sandelin.

Har smittats i skolan

De flesta av de smittade på Ljungnässkolan har enligt regionens smittspårning smittats i själva skolan, även om det är svårt att urskilja vem som smittat vem eftersom det samtidigt pågått en samhällsspridning i Mönsterås.

Ljungnässkolan, som är en F-6-skola med cirka 350 elever öppnade undervisningen igen i måndags, efter att ha varit stängd i drygt två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet