• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Foto: Lena Blomander

Hitlerhälsning när arm kapades på staty – kostar 172 000 att laga

Uppdaterad
Publicerad

Skulpturen Simhopparen som står utanför Stagnelius-skolan i Kalmar föreslås nu repareras för 172 000 kronor.

Det är snart ett år sedan den kända brons-statyn om är gjord av Carl Eldh vandaliserades och det kommer att kosta 172 000 kronor att reparera, det skriver Östra Småland.  

Reparationen som nu föreslås innebär att båda armarna förstärkas med syrafast stål för att försvåra att den förstörs igen. Förslaget kommer behandlas av kultur- och fritidsnämnden på torsdag. 

Påminde om Hitlerhälsning 

Under vandaliseringen den 20 april 2018, på Adolf Hitlers födelsedag, kapades den ena armen så att statyn såg ut att utföra en nazist-hälsning.  

Statyn täcktes först över och monterades sedan ner. Den planeras att sättas tillbaka på plats under våren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer