BUP försvarar att barn vårdas på rättspsyk

Publicerad

Verksamhetschefen på BUP i Växjö, Martin Glosax, ser inga problem med att skicka patienter till rättspsyk.

Martin Glosax vill dock inte kommentera det enskilda fallet.

Smålandsnytt rapportering handlar om Anna, en ostraffad 16-åring med diagnosen autism som hamnade på en klinik för dömda brottslingar.

I en intervju med Martin Glosax frågar Smålandsnytts reporter om han inte ser någon gradskillnad mellan att sätta ett barn på en barnpsykiatrisk klinik i ett annat län eller att använda rättspsyk?

– Regionkliniken (rättspsykiatriska Regionkliniken reds. anm.) får ju verksamhetschefen där svara för, det är ju en högspecialiserad vård som finns inom vårt län och som är unik. I den så ingår det väldigt många delar precis som inom vår klinik. Och att jag tar kontakt med andra kliniker för att skapa den bästa möjliga vården, det sker ju också i samråd med de läkare som finns här på vår klinik och med familjerna, säger Martin Glosax. 

”Större batteri av insatser”

Men vi har ju pratat med en professor i rättspsykiatri och han säger att ingen kan övertyga honom om att vuxenpsykiatrin eller rättspsykiatrin är annat än en nödlösning, du håller inte med om det?

– Att regionkliniken som du refererar till har ett större batteri av insatser, precis som vuxenpsykiatrins ätstörningsenhet till exempel som är ett team som arbetar tätt med oss, och det ser jag inga svårigheter med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Unga med självskadebeteende

Mer i ämnet