Foto: SVT

Busschaufför misshandlade asylsökande

Publicerad

En busschaufför i Kalmar slog och sparkade en passagerare efter att passageraren tagit en bild på honom. I ett filmklipp syns hur chauffören fäller rasistiska kommentarer och brutalt slår och sparkar på mannen.

Den asylsökande mannen, som skulle ta bussen från Kalmar till Borgholm, berättar för Barometern att han tog en bild på busschauffören efter att han stängt dörrarna i ansiktet på honom. Enligt honom ska det inte vara första gången samme busschaufför vägrar ta med resenärer från flyktingförläggningen.

I filmklippet (varning för obehagliga bilder) syns misshandeln från busschauffören. Han kräver först att få ta en bild av passageraren. Sedan börjar han slå och sparka.

– Era jävla svin, hörs hur chauffören säger samtidigt som han måttar slag mot mannens huvud.

Händelsen polisanmäld

Mannen, som flytt från Syrien, fick på tisdagskvällen uppsöka vård för flera sår och en svullen näsa, rapporterar Barometern, han ska också ha sagt följande, enligt tidningen:

– Jag har aldrig i hela mitt liv blivit slagen tidigare. Jag trodde jag skulle vara säker här i Sverige, jag trodde aldrig man skulle kunna bli misshandlad av en busschaufför, berättar den misshandlade mannen genom sin tolk.

Händelsen är polisanmäld.

Chauffören tagen ur tjänst

Det är företaget Nobina som på KLT:s uppdrag trafikerar sträckan och de reagerar kraftigt på det som har hänt.

–  Vi tog omedelbart chauffören ur tjänst. Detta är så långt ifrån våra värderingar som vi kan komma, säger Erik Steijer på Nobinas pressjour till Barometern.

Erik Steijer säger också att de personligen kommer att framföra en ursäkt till den asylsökande mannen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussmisshandel

Mer i ämnet