Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur var det att kunna hälsa på sina passagerare efter ett och ett halvt år? Se busschafförernas reaktion i klippet. Foto: Kajsa Oscarson

Efter ett och ett halvt år – här får busschauffören Laurentiu öppna dörrarna igen

Uppdaterad
Publicerad

Bussarnas framdörrar stängdes redan i mars 2020, för att skydda chaufförerna från covidsmitta. Men från och med idag, den 1 oktober, är Kronobergare välkomna att använda bussarnas framdörrar igen.

Resenärerna har under drygt ett och ett halvt års tid vant sig vid att stiga på vid bussens mitt- eller bakdörr. Nu är det tillbaka till det vanliga igen. Den främre dörren ska användas.

Flera busschaufförer i Växjö som SVT pratat med berättar att det varit svårt att bistå resenärer med information och service när framdörrarna varit stängda.

– Det ger oss glädje att få kontakt med er allihopa igen. Vi var isolerade i nästan två år, säger busschauffören Laurentiu Serban.

Premiär att ta betalt

Utöver stängda framdörrar har även de två främre passagerarsätena hållits avstängda på de gröna stadsbussarna och regionbussarna.

– Det var en order från arbetsmiljöverket att stänga dörrarna, säger Länstrafiken Kronobergs trafikdirektör, Pär Welander.

Under hela pandemin har busschaufförerna inte kunnat ta betalt, eller kontrollera biljettena. 

– Vissa chaufförer är nya, så det är premiär för dem att kunna ta betalt nu, säger Pär Welander.

Yusufu Kayima körde busslinje fyra under morgonen, och förväntade sig förvirring hos resenärerna eftersom biljetterna nu behövde stämplas vid framdörren.

– Men det gick smidigt, allt var över förväntan, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet