I Kalmar har alla asylsökande fått gratis busskort. Foto: SVT/Ante Frändén

Busskort till alla asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Alla asylsökande som bor i Kalmar län har nu fått var sitt busskort som gäller över hela länet, en unik integrationssatsning som man är först med i Sverige.

Det här görs bland annat för att minska isoleringen för de som bor långt från lite större samhällen. Ett av dem är migrationsverkets asylboende i Helgesbo som ligger fyra mil utanför Kalmar.

– Det betyder mycket för mig eftersom jag nu kan åka från Helgesbo till Kalmar, Oskarshamn och Mönsterås när jag vill, säger Monzer Taha från Syrien, boende i Helgesbo.

Vill satsa på integration

Lars Borgemo, enhetschef på migrationsverket i Högsby, menar att projektet är en stor integrationssatsning.

– Dels hoppas vi att människors mobilitet ska öka och att man ska få mer kontakter i samhället. Den andra delen är att människor ska må bättre. Att man till exempel slipper ur isoleringen som människor ibland upplever på boendena, säger han.

Kostnader redan i dag

Satsningen är ett samarbete mellan migrationsverket, landstinget och Kalmar länstrafik. Det innebär att KLT säljer busskorten till  migrationsverket för ett rabatterat pris vilket landar ungefär på femhundratusen kronor i månaden.

Redan i dag står Migrationsverket för resekostnader som exemplevis taxiresor för besök på sjukhus, vårdcentraler och arbetsförmedling. Nu kan sådana ske med kollektivtrafikens bussar i stället och därav tror inte migrationsverket att kostnaderna kommer att bli högre än innan.

– Det är bättre att skattebetalarna slipper betala alla resor som bokas med taxi och med närtrafik, vilket är en enorm kostnad, säger Frida Thörnblad, boendevärd på Helgesbo migrationsboende.

Liten summa för stor vinst

Projektet kommer att pågå under ett års tid och en första utvärdering ska göras i oktober.

– Om det har gett de effekterna vi hoppas på kan vara lite svårt att utvärdera, men vi ska försöka och göra vårt bästa. Men jag tror att det är en liten summa för den stora vinsten vi tror att det ger, säger Lars Borgemo, enhetschef på migrationsverket i Högsby.

Glad för ökad rörlighet

De boende i Helgesbo som SVT har talat med är odelat positiva till att få möjligheten att kunna åka dit de vill när de vill.

– Jag kan använda busskortet när jag vill. Jag kan åka till Kalmar och få kontakt med nya personer, eller att åka och hälsa på nya vänner i Blomstermåla eller var som helst, säger Samir Kabeh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer