Bodil Stockhaus blev själv rånad för sex år sedan, minnena sitter kvar. Foto: Anne Torvinen

Butiksbiträdet: ”Efteråt kom tankarna på vad som kunde ha hänt”

Uppdaterad
Publicerad

På bara några veckor har två bensinmackar och en affär blivit utsatta för rån i Oskarshamn. Preliminära siffror från polisen visar att det sedan årsskiftet inträffat nästan lika många rån mot butiker och mackar som på hela förra året i Kalmar och Kronobergs län.

Natten till den 23 april utsattes en mack i Oskarshamn för ett väpnat rån. En maskerad rånare tog sig in i butiken och hotade den anställda med kniv och fick med sig kontanter och cigaretter.

Tre veckor senare inträffade en liknande situation på en mack en bit bort.

Rånen i Oskarshamn

I slutet av april var det matbutikens tur. även då blev personalen hotad med kniv. I veckan dömdes gärningsmannen till fängelse i två år för rån.

TV: Se hela inslaget här

”Obehagligt för våra anställda”

Bodil Stockhaus driver sin bensinmack tvärs över gatan från en av de nu drabbade mackarna.

– Det är obehagligt både för oss och våra anställda. man vet aldrig när det ska hända oss eller vad man kan bli utsatt för, säger Bodil Stockhaus.

Hon blev själv utsatt för ett rån för några år sedan och det är ett ärr som sitter kvar.

– Det var en maskerad person som kom in genom dörrarna och hade luva uppdragen och ett föremål i handen. Han slet ut kassalådan och började vifta med den, han sprang sen ut och jag larmade polis, säger Bodil Stockhaus. 

– Jag blev arg när det hände, men sen efteråt kom tankarna om vad som kunde hänt. I dag finns obehaget kvar men annars funderar jag inte så mycket på det, säger hon.

LÄS MER: Amanda försökte larma under pistolrånet – hjälpen uteblev

Fler rån i år

Preliminära siffror från polisen visar att det redan i år i Kalmar och Kronobergs län inträffat nästan lika många rån mot butiker och mackar som på hela förra året. Mellan 1 januari och 16 maj inträffade tolv rån beväpnade och obeväpnade rån. På hela förra året var antalet 13 stycken.

 Efter de senaste rånen vidtar Bodil Stockhaus och hennes personal vissa förebyggande åtgärder.

– Man måste vara medveten om att det kan hända  och jag måste veta vad jag ska göra om det händer. Man kan aldrig veta vem som kommer in  men det är viktigt att veta vad jag ska göra om jag blir drabbad, säger Bodil Stockhaus.

– Vi har gått en hot- och våldkurs där vi fått lära oss hur vi ska hantera aggressiva kunder och träna på lite självförsvar. Det känns skönt, säger Sofie Stockhaus, som också jobbar på bensinmacken.

– Jag är inte mer rädd nu men man är lite extra uppmärksam på folk och vad som händer, men man får inte tänka för mycket på det heller, säger Sofie Stockhaus.

Mackar och butiker som rånats sedan årsskiftet

Hemmakväll i Alvesta, Systembolaget Alvesta, Tallhöjdens livs Växjö, Netto Växjö, ER-jour Växjö, Höjes guld och optik i Tingsryd.

Shell i Västervik, Preem Ålem, Kåbe-hallen Oskarshamn, Shell Oskarshamn, Pressbyrån Gamleby, Circle K Oskarshamn.

Källa: Preliminära siffror från polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rånen i Oskarshamn

Mer i ämnet