Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ny vandringsväg för rovfisk ska förbättra vattenkvaliten i Hornsjön på Öland. Foto: Sandra Carlsson/SVT.

Ny väg för rovfiskar ska rädda dricksvattnet i Hornsjön på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Den nya fiskvandringsvägen är en av många åtgärder som Borgholms kommun genomför för att ge Hornsjön en bättre status och för att trygga vattenförsörjningen i Borgholms kommun. 

Enligt Viktoria Nilsson, som är miljöingenjör på Borgholms energi, så är vattenkvalitén i Hornsjön i dagens läge dålig. Det syns bland annat genom dåligt siktdjup och grumlighet.

– Att vattenkvalitén i Hornsjön är dålig har att göra med bland annat läckage från jordbruk och uppdikade torvmarker uppströms sjön. Men det har också och göra med att fisk har inte kunnat komma upp i den utsträckningen som det egentligen behövs, säger Viktoria Nilsson som är miljöingenjör på Borgholms energi.

Vandringshinder för fisk

När Borgholm energi 2019 sökte tillstånd hos mark-och miljödomstolen om fortsatt reglering av Hornsjön sökte de samtidigt tillstånd för att bygga en fiskpassage vid sjöns utlopp.

Detta eftersom fördämningen som reglerar sjön hittills utgjort ett vandringshinder för fisk och andra vattenorganismer, något som rubbat ekosystemet.

– Det går ut på att rovfisk äter mindre fiskar som äter djurplankton. Djurplankton i sin tur är de som äter alger och finns det inte tillräckligt med djurplankton som äter alger, så rubbar man systemet, säger Viktoria Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.