Lovisa Philipsson, omsorgsassistent i Nybro, säger att hon ska använda sökverktyget i framtiden. Foto: TT/SVT

Kommunal: Våga byt jobb och få högre lön

Uppdaterad
Publicerad
Fackförbundet Kommunal uppmuntrar sina medlemmar att byta arbetsplats oftare. I Växjö utbildade man därför medlemmar i ett nytt sökverktyg som ska göra det lättare att söka jobb.

Under veckan håller fackförbundet Kommunal utbildning i att söka jobb för medlemmar i Kronobergs, Kalmar och Blekinge län. Syftet är att öka rörligheten på arbetsmarknaden och höja löner och villkor.

– Vi har medlemmar som är oerhört lojala mot sin arbetsgivare och stannar kvar på sin anställning. Vi vill att de ska få upp ögonen för arbetsmarknaden runt omkring dem, i grannkommuner eller andra arbetsgivare, säger Peter Hammarin, ombudsman på Kommunals förbundskontor.

Vågar söka nytt

Genom det nya sökverktyget Trampolin kan medlemmarna söka nya tjänster, både i och utanför hemkommunen. Tanken är att verktyget ska vara smidigare än nuvarande system, då man kan nå alla de stora arbetsgivarna från ett och samma ställe

En av anledningarna till att man vill uppmuntra till att våga söka nytt jobb, är att många blir kvar på samma arbetsplats under många år.

Jaquline Berger tror det är lätt att klaga men svårare att faktiskt göra något.

Undersköterskan Jaqueline Berger från Sölvesborg är en av dagens deltagare och hon tror att många stannar kvar på samma arbetsplats för att det är bekvämt.

– Enligt mina erfarenheter är det väldigt lätt att klaga, men sen när det kommer till att faktiskt göra någonting så blir folk lite mer skygga. Sedan finns det ju givetsvis eldsjälar som försöker driva saker till sin spets och när det inte går väljer ed att söka nytt.

Efter dagen kände deltagarna sig peppade på att söka nya jobb.

– Jag har gjort ett konto här under dagen och börjat titta redan, så jag kommer absolut använda mig av Trampolin i framtiden, säger Lovisa Philipsson, omsorgsassistent på Nybro kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer