Daniel Jibbers berättar att det ibland känns som att jobba i en karnvapenzon. Foto: privat

Brandman bytte arbetsplats med australiensare – hamnade mitt i eldkaoset

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Jibbers från orten Gemla i Växjö kommun jobbar vanligtvis som brandman i Kronoberg. Detta året bytte han arbetsplats men en brandman från Australien. Då visste han inte vad som väntade.

– Släcka bränder är ju mitt jobb, men att det skulle bli som det blev kunde jag aldrig ha anat, säger Daniel Jibbers när vi når honom på telefon.

Han och familjen flyttade i maj från Gemla i Växjö kommun till Brisbane på Guldkusten i Australien. Traditionen att brandmän från olika kontinenter byter arbetsplats går tillbaka flera år i tiden. Men detta bytet blev speciellt.

Slirade ner för brinnande berg

Skogsbränderna i Australien har under 2019 varit bland de värsta någonsin, och mitt i det kaoset har Daniel Jibbers sin arbetsplats. Han berättar att man mitt i situationen inte tänker så mycket, men det finns lägen när det varit riktigt otäckt.

– Vi slirade ner för ett berg med brandbilen, det var fan det läskigaste jag gjort...

I spelaren kan du höra honom berätta om när de fick fly för livet i ett kaos av brinnande och fallande träd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.